Županijska uprava civilne zaštite

Izdato upozorenje za poduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od bujičnih poplava

26.05.2023.
u 12:35

Županijska uprava civilne zaštite izdala je upozorenje pravnim i fizičkim osobama za poduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od bujičnih poplava.

S obzirom na to da se prema vremenskim prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda tijekom današnjeg dana, kao i narednom periodu na području Sarajevske županije očekuju kišne padaline, te da je izdato narančasto upozorenje za jake lokalne pljuskove danas od 08.00 do 21.00 sat i da lokalno može pasti 15 do 30 litara kiše za jedan sat, što može uvjetovati bujične poplave i poplave u urbanim sredinama, iz Županijske uprave civilne zaštite upozoravaju sve pravne i fizičke osobe da preventivno radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih dobara, odmah u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obvezama koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, poduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od poplava (pripreme adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene moguće bujične poplave).

Na taj način će se stvoriti pretpostavke za efikasnije i brže reagiranje svih subjekata sustava zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od poplava, a samim tim će se izbjeći velike materijalne štete, kao i moguće ozljede i ljudske žrtve, saopćeno je iz Službe za protokol i press Sarajevske županije.

Posebno se apelira na općinske službe civilne zaštite s područja Sarajevske županije, da kontinuirano vrše obilazak najugroženijih područja od poplava i da odmah stave svoje organizirane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi bile spremne kao snage prvog odgovora, da u skladu sa svojim nadležnostima i obvezama po planovima zaštite i spašavanja reagiraju na potencijalno moguće obilne kišne padaline na području svojih općina.

Iz Županijske uprave civilne zaštite napominju sve navedene subjekte da su dužni odmah, čim primijete ili saznaju za neku opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, da sve podatke o njoj dostave Županijskom  operativnom centru civilne zaštite na tel. broj 121, koji radi neprekidno 24 sata svaki dan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije