zavod za javno zdravstvo

Izdane preporuke za rad hotela u FBiH, hostele i dalje treba izbjegavati

ilustracija
21.05.2020.
u 10:51

Federalni zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za rad hotela u kontekstu pandemije koronavirusa. Još uvijek nije preporučen smještaj hostelskog tipa zbog korištenja zajedničkih spavaonica.

U mjerama se navodi kako hoteli i drugi smještajni objekti sličnog tipa nisu ništa više rizični po pitanju koronavirusa od drugih objekata koje posjećuje veći broj ljudi i gdje dolazi do interakcije većeg broja ljudi. Ipak, u ovim objektima gosti borave duže vrijeme, tu i spavaju i imaju značajniju interakciju sa zaposlenicima, piše Klix.ba. 

Preporučuje se da se na razini menadžmenta oformi operativni tim koji će osigurati odgovarajuću edukaciju osoblja po pitanju prevencije COVID -19, osigurati efikasnu komunikaciju s nadležnim zdravstvenim službama, te vršiti kontinuiran nadzor nad provedbom ovih preporuka od strane osoblja. Ovaj tim treba na osnovu ovih preporuka izdati upute osoblju, te kreirati plan akcije u slučaju pojave gosta sa sumnjom na koronavirus.

Potrebno je redovito vršiti kontrolu i nadzor nad provedbom svih mjera i davati povratne informacije zaposlenicima. Standardi higijenskog minimuma koji se inače koriste u ugostiteljstvu su posebno značajni u ovoj epidemiološkoj situaciji, te treba posebno inzistirati na strogom pridržavanju higijenskih principa i dobre higijenske prakse.

I dalje se ne preporuča način smještaja kao što su hosteli, u kojima gosti borave u zajedničkim spavaonicama s velikim brojem drugih gostiju koji nisu međusobno povezani. Uporaba zajedničkih kupatila za više soba se također ne preporuča. Zajedničke toalete u sklopu restorana i zajedničkih prostorija potrebno je čistiti i dezinficirati što češće, a posebno površine koje se često dodiruju (šteke, prekidači, slavine, horizontalne površine stolova).

Za prostore u kojima se služi hrana i piće važe sve preporuke kao i za ostale ugostiteljske objekte, ali se preporuča da ovi prostori u sklopu hotela uslužuju samo vlastite goste.

Prepročene mjere u cijelosti možete pročitati OVDJE

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije