razgovori čelnika HDZ BiH i "trojke"

Izborni zakon u srži mora imati legitimno predstavljanje, od BiH se traži poštivanje ustavnih presuda

hdz - trojka
11.01.2024.
u 08:55

Izborno zakonodavstvo, kao jedan od uvjeta napretka prema EU, ponovno je u fokusu djelovanja domaćih političkih stranaka, cilj je doći do prihvatljivog rješenja

Omogućavanje izbora legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda kroz promjene izbornog zakonodavstva, odnosno otklanjanje svake mogućnosti da jedan narod drugom bira predstavnike, crvena je crta ispod koje hrvatska strana u novom, očekivanom krugu pregovora neće ići, piše Večernji list BiH

Sastanak HDZ-a BiH i stranaka "trojke" održan u utorak u Mostaru poslužio je kao prilika za aktiviranje procesa izmjena, kao i za razmjenu predloženih modela izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, no, iako konačan dogovor nije postignut, ozračje i poruke koje su se mogle čuti nakon susreta odaju kako su partneri u vlasti koji dolaze iz Federacije spremni tražiti rješenja u duhu političkog dijaloga.

Ipak, da bi se promjene Izbornog zakona usvojile, potrebna je suglasnost isključivo dva doma Parlamenta BiH, a to u praksi znači i osiguranje šire podrške u Zastupničkom, kao i Domu naroda, što pak znači i glasove partnera iz Republike Srpske. O temi Izbornog zakona, ali i drugih pitanja, poput financiranja javnog RTV sustava, sastanak su imali čelnici stranaka "trojke", a što je nastavak aktivnosti unutar Federacije na rješavanju ovih značajnih tema.

Paket zakona

Iako je u ovom trenutku nepoznato kakvi će biti modaliteti budućeg rješenja kada je riječ o Izbornom zakonu, a koje bi se, uz malo volje, moglo postići unutar koalicije okupljene oko HDZ-a i "trojke", jasno je kako će neki budući dokument, u trenutku glasovanja, morati računati na glasove SNSD-a. Nejasno je i koliki će biti doseg budućih izmjena Izbornog zakona, odnosno hoće li se ići i u minimalne ustavne reforme ili će se pak tretirati samo tematika izbornog zakonodavstva, no mnoge stvari bit će jasnije nakon što HDZ BiH i "trojka" upute poziv svim strankama na državnoj razini u cilju organiziranja rasprave o ovom pitanju. A to bi trebalo uslijediti vrlo brzo, što je i razumljivo s obzirom na potrebu osiguranja iskoraka u ovoj, po svemu sudeći, ključnoj godini za otvaranje pregovora s Europskom unijom.

Misao vodilja svakako će biti i obveze koje BiH mora ispuniti na svojem europskom putu, uključujući i one iz Mišljenja Europske komisije koja je definirala 14 prioriteta, a u dijelu dokumenta pod naslovom "Demokracija" precizirana je i potreba osiguranja provedbe odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Sukladno tako postavljenom tumačenju, logičan zaključak nameće se sam od sebe, a on glasi kako EU na europskom putu BiH traži i provedbu presude u predmetu broj U 23/14, odnosno presude "Ljubić".

S druge strane, partneri iz Federacije BiH odlučni su u namjeri ubrzanja aktivnosti na donošenju preostalih zakona iz europskog paketa - u prvom redu zakona o sudu, sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH te sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. Ohrabruje što je iz Mostara poslana poruka kako je jedan od visokih prioriteta otvaranje pregovaračkog procesa Bosne i Hercegovine s Europskom unijom u ožujku, gdje je istaknuta spremnost za ispunjavanje potrebnih uvjeta i ostvarenje novih iskoraka na europskom putu.

Ubrzati reforme

Međutim, kako bi se spomenuta zakonska rješenja usvojila u spomenutom roku, preduvjet je imati stabilno političko ozračje, a što je izazov na čijem će se rješavanju morati raditi u atmosferi koju karakterizira polarizacija odnosa na relaciji Sarajevo - Banja Luka. Hrvatski politički predstavnici, očekuje se, i ovaj će put odigrati najkonstruktivniju ulogu pokušavajući procesom medijacije dovesti sudionike za jedan stol u cilju ubrzanja provedbe zacrtanih i preuzetih reformskih zadataka. Na kocki je mnogo toga, prije svega europska budućnost BiH, koja mora u izmijenjenim geopolitičkim okolnostima napraviti unutarnji iskorak te se približiti velikoj europskoj obitelji suvremenih demokratskih društva. Hrvatski političari svjesni su kako vrijeme curi te kako je od ključnog značaja pokazati Europi da BiH, sa svim svojim različitostima, želi preuzeti odgovornost i ispuniti ono što se od nje i očekuje. Sada je loptica na predstavnicima drugih naroda koji moraju pokazati istu razinu odgovornosti i svijesti o važnosti trenutka.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije