SREDIŠNJE IZBORNO POVJERENSTVO

Izbor nove bh. vlasti koštat će 8,9 mil. KM

izbori
Foto: Ilustracija/Marijan Susenj/PIXSELL
16.05.2014.
u 09:05

Središnje izborno povjerenstvo BiH raspisalo opće izbore za 12. listopada ove godine

Središnje izborno povjerenstvo BiH raspisalo je jučer opće izbore za 12. listopada ove godine. Odluka je donesena zajedno s uputom o rokovima koji će se primjenjivati u izbornom razdoblju. Iako je zakonom predviđeno da se opći izbori održavaju prve nedjelje u listopadu, ove godine je zbog muslimanskog blagdana, Kurban-bajrama, odlučeno da se izbori održe tjedan dana kasnije, odnosno 12. listopada. Kako je potvrđeno na konferenciji za novinstvo SIP-a, građani će na ovim izborima birati članove Predsjedništva BiH, zastupnike u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH i Zastupnički dom Parlamenta FBiH, zastupnike u Narodnoj skupštini RS-a, predsjednika i dopredsjednike RS-a te zastupnike u deset županijskih skupština u Federaciji BiH.

Naknade odborima

- Za provedbu izbora planirano je 8,874.000 KM, što je nešto više u odnosu na 2010. godinu kada je bilo izdvojeno 8,492.000 KM. Najznačajnija stavka je naknada za rad članovima biračkih odbora u iznosu 4,851.000 KM - kazao je predsjednik SIP-a Stjepan Mikić.

Prema evidenciji iz Središnjeg biračkog popisa, na izborima će moći glasovati ukupno 3,231.031 birač, od čega 2,011.717 u Federaciji, a 1,219.314 u RS-u. To, naravno, nije konačan broj, jer će se sve do dana izbora ažurirati Središnji birački popis. Od danas pa do 30. svibnja do 16 sati traje rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka i neovisnih kandidata. Podnošenje kandidacijskih listi počinje od 2. i trajat će do 14. srpnja, a službena izborna kampanja starta 12. rujna mjesec prije izbora. Prvi preliminarni rezultati općih izbora bit će objavljeni u ponoć 12. listopada, a rok za potvrđivanje rezultata općih izbora je 11. studeni 2014. godine.

Više žena na listama

Ovogodišnji, sedmi opći izbori u BiH donose i dvije novine. Prvi put na ovim izborima obvezno sudjelovanje žena na kandidacijskim listama povećano je na 40 s dosadašnjih 33 posto, a isti omjer zastupljenosti bit će nužno osigurati i u izbornoj administraciji - lokalnim općinskim izbornim povjerenstvima i biračkim odborima. Novina je i što će se izbori u Republici Srpskoj provoditi po novom rasporedu izbornih jedinica. Ukupno 83 zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a ubuduće će se birati iz devet umjesto dosadašnjih šest izbornih jedinica. To je omogućeno izmjenama i dopunama Izbornog zakona RS-a iz 2012. godine. Na žalost, zbog izostanka političkog dogovora zajedno s općim izborima neće biti moguće održati lokalne izbore u gradu Mostaru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?