posjet

Izaslanstvo Univerziteta u Sarajevu u posjeti Crnoj Gori

24.04.2019.
u 17:45

Izaslanstvo Univerziteta u Sarajevu (UNSA) boravi u Crnoj Gori povodom dva značajna događaja, četvrtog rektorskog foruma jugoistočne Europe i zapadnog Balkana te obilježavanja Dana Univerziteta Crne Gore povodom 45. godišnjice njegovog osnivanja.

Četvrti rektorski forum jugoistočne Europe i zapadnog Balkana, na kojem sudjeluju rektori i predstavnici oko 30 univerziteta regije, među kojima i rektori svih osam javnih univerziteta iz Bosne i Hercegovine, održava se danas na Univerzitetu Crne Gore.

Na Četvrtom rektorskom forumu raspravljano je o aktualnim pitanjima koja se tiču razvoja visokog obrazovanja, područja znanosti i umjetnosti, istraživanja i transfera znanja, kao i o definiranom planu jačanja akademskog integriteta, priopćeno je iz UNSA.

Također su razmatrana i aktualna pitanja koja su značajna za rad i razvoj univerziteta na regionalnoj razini, a razgovarano je i o Berlinskom procesu, čiji je cilj da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost zapadnog Balkana i unaprijedi regionalna suradnja i eurointegracije regije, u okviru kojeg će krajem svibnja 2019. godine u Londonu biti organizirana V konferencija.

Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet Crne Gore ostvaruju uspješnu akademsku suradnju godinama, a intenziviranje suradnje između filozofskih fakulteta ovih dvaju univerziteta bio je povod za jučerašnju posjetu Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Kako je istaknuto, suradnja je intenzivirana kroz sudjelovanje akademskog osoblja na međunarodnim konferencijama, pisanje zajedničkih znanstvenih radova i monografija, programe mobilnosti studenata i nastavnog osoblja, a razgovarano je i o mogućnostima daljnjeg razvoja.

Rektori Univerziteta Crne Gore, Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Tuzli prof. dr. Danilo Nikolić, prof. dr. Rifat Škrijelj i prof. dr. Nermina Hadžigrahić posjetili su Medresu u Podgorici i poklonili tisuću naslova bibliotečkom fondu Medrese, priopćeno je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?