Naslovnica Vijesti

Izaslanstvo PSBiH sudjelovala na 99. Rose Roth seminaru u Antaliji

15. travnja 2019. u 10:25 0 komentara 49 prikaza

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Lovrinović i izaslanik u Domu naroda Asim Sarajlić sudjelovali su u radu 99. Rose Roth seminara, koji je, u organizaciji Velike narodne skupštine Turske i Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO), održan u Antaliji.

Sudionicima konferencije, na kojoj su razmotreni brojni aktualni politički i sigurnosni problemi u svijetu, u uvodnom dijelu obratili su se predsjednik Velike narodne skupštine Turske Mustafa Sentop i ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu.

Na skupu u Antaliji posebno je razmotrena situacija u Siriji, o kojoj su svoje stavove iznijeli predstavnici Turske, Sjedinjenih Američkih Država, pojedinih zemalja članica NATO-a, kao i zemalja iz MENA regije- priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću PSBiH.

Bilo je riječi i o povratku boraca ISIL-a iz Sirije, kao i o međusobnim neslaganjima država članica NATO-a u vezi sa stanjem na sjeveru te zemlje. Kao poseban problem istaknuta je humanitarna situacija u vezi s migrantima iz Sirije koji su privremeno smješteni u Turskoj i Jordanu.

Razgovarano je i o NATO partnerstvu i odnosima NATO-a sa zemljama MENA regije, te izazovima suradnje i njihovom rivalstvu u centralnoj Aziji.

Stanje u Libiji ocijenjeno je zabrinjavajućim. Zemlje NATO-a su pozvane na suradnju i pomoć zemljama SAHEL-a u njihovim političkim i socijalnim reformama kojima se daje šansa za mir.

Kada je riječ o stanju u Iraku, zemlje NATO-a pozvane su da podrže obuku policijskih, sigurnosnih i vojnih struktura koje trebaju pomoć u borbi protiv terorizma.

Pitanja iz ove regije razmatrana su na zasjedanju Posebne grupe za Mediteran i Srednji istok PSNATO-a, kojem su također prisustvovali članovi izlaslanstva PSBiH – navodi se u priopćenju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.