Posao u inozemstvu

Iza usuglašenih telefonskih dogovora kriju se prevaranti, sve više ljudi iz BiH nasjeda

VL
Autor
Željko Andrijanić
17.05.2018.
u 14:00

Teška financijska situacija mnoge je natjerala trbuhom za kruhom u inozemstvo. Stotine tisuća osoba iz BiH sreću su potražile u Njemačkoj, Irskoj, zatim prekooceanskoj Kanadi, SAD-u..., piše Večernji list BiH. 

Nažalost, odlaze cijele obitelji, a trend odlazaka povukao je i one koji imaju siguran posao i solidnu plaću u BiH. Ipak, za tako veliki izazov kakav je napuštanje djedovine, potrebno je se itekako dobro pripremiti. Mnogi krenu bez ikakvoga plana, preko društvenih mreža dogovore neki posao s ljudima o kojima apsolutno ništa ne znaju, zatim to usuglase i telefonski, pa se koji mjesec kasnije čude kada se ne ispoštuje dogovor. Koliko god takvo nepoštivanje dogovorenog bilo zlo, to je još uvijek ništa naspram šoka koji je doživjela djevojka iz susjedne Srbije, a o kojemu ova zemlja bruji posljednjih dana tvrdeći da ona nije jedina.

Djevojke postaju robinje

Njemačka stalno traži medicinske djelatnike, njegovatelje, a traže ih kako bolnice i druge institucije, tako i privatne osobe. A često se iza privatnih osoba kriju robovlasnici, u što se uvjerila Aleksandra Vagner, medicinska sestra koja je stigla u mjestašce na tromeđi Frankfurta, Dusseldorfa i Dortmunda. Stigla je na preporuku žene s internetske stranice “Altenpfleger Lena”, preko koje joj se javila gospođa Jelena Eustakio, koja joj je ponudila posrednika za posao. Nakon rješavanja dokumentacije i dolaska u Njemačku, Aleksandra tvrdi da joj se počinju događati stvari koje nalikuju na film strave.

- Na tromeđi njemačkih gradova vozač me je 45 minuta vozio kroz šumu, a pri dolasku me dočekala kuharica Brigita te me smjestila u sobu - počinje Aleksandra svoju priču. Ujutro ju je prvo napala majka bolesnog mladića kojeg je trebala čuvati, a zatim joj je njegov otac obznanio da ne može izlaziti vani. Uslijedilo je oduzimanje telefona, stalne prijetnje, kao i uvrede da je nesposobna, a uskoro ju je udarila kolegica iz Poljske, zatim majka pacijenta. Odlučila je otići. Pozvala je vozača koji ju je dovezao, a nekoliko minuta kasnije na njezino iznenađenje nazvala ju je Jelena Eustakio. Proglasila ju je ludom jer je zvala vozača i obećala da će joj organizirati prijevoz.

Kriminalci ne biraju načine

Ubrzo se pojavio vozač kojeg je sama nazvala i spasio ju iz ralja organiziranog kriminala jer je agencija Jelene Eustakio izbrisana iz Udruge poduzetnika još 2015. godine. O ovom slučaju obaviještena je policija, ali i organizacija “Astra”. I njemačka policija svojedobno je upozorila kako kriminalci ne biraju načine kako bi izvršili zlodjelo.

- Skrećemo pozornost da se nesmotrenim i lakovjernim postupcima, uz najčešće u telefonskom kontaktu “usuglašen dogovor”, građani izlažu velikom riziku da postanu žrtve kaznenih djela - kazali su u policiji.

Oprez je itekako potreban.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije