ZAGREB

Iz Zavoda za mirovinsko osiguranje poslali važno upozorenje građanima, evo o čemu se radi

20.06.2024.
u 12:24

Na anketare i prodavače koji se lažno predstavljaju kao djelatnici Zavoda za mirovinsko osiguranje građane upozoravaju iz HZMO-a. Ne nasjedajte, jer njihovi djelatnici ne prodaju proizvode i usluge te ne provode ankete telefonski ili kod kuće. Svi poslovi koji se tiču mirovinskog osiguranja obavljaju se u njihovim uredima, a podaci građana su zaštićeni

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje učestalo zaprima dojave građana da se prevaranti predstavljaju kao radnici, prodavači i anketari HZMO-a. Pritom nude razne usluge koje nisu u nadležnosti HZMO-a, poput prodaje raznih proizvoda i usluga. O jednom takvom slučaju prevare na štetu starije osobe, više možete pročitati ovdje.

– Upozoravamo građane da ne nasjedaju na pokušaje prijevare anketara ili prodavača koji se lažno predstavljaju kao radnici HZMO-a. Ističemo da radnici HZMO-a obavljaju poslove koji se tiču ostvarivanja prava na obvezno mirovinsko osiguranje, i to isključivo na lokacijama područnih službi, ureda i ispostava, a ne na kućnim adresama građana. Isto tako, napominjemo da HZMO nikada nije provodio ankete telefonski ili dolaskom na kućne adrese zbog prikupljanja ikakvih podataka o osiguranicima ili korisnicima usluga HZMO-a, niti nudio bilo kakvu prodaju, upozoravaju ovih dana iz Zavoda za mirovinsko osiguranje.

Inače, HZMO rješava brojna prava iz mirovinskog osiguranja, kao i pravo na doplatak za djecu i pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe. Uz to, pružaju stručnu pomoć osiguranim osobama pri ostvarivanju prava, vode evidenciju o osiguranicima te druge poslove. Pritom su svi osobni podatci osiguranika i korisnika tajni, u skladu s odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) i drugim pravnim aktima Zavoda.

– Građane koji se nađu u sličnim situacijama pozivamo da pokušaj prijevare prijave nadležnim tijelima, pozivaju iz Mirovinskog.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije