LOŠE ZA ZDRAVLJE

Iz WHO-a kažu: Ljudi doživljavaju burn out na poslu jer je radno vrijeme predugo

shutterstock
19.05.2021.
u 07:46

Napominju da danas najmanje 9 posto radnika ima predugo radno vrijeme.

Istraživanje koje su proveli WHO i Međunarodna organizacija rada u 194 zemlje pokazalo je da postoji poveznica između preuranjene smrti i predugog radnog vremena.

Kako su objavili u časopisu Environment International, 2016. godine od moždanog udara i srčanih oboljenja, povezanih s predugim radnim vremenom, umrlo je čak 745 000 osoba - gotovo 30 posto više nego 2000. godine. Većina žrtava su, kako pokazuju rezultati, muškarci u srednjim i starijim godinama i to iz Kine, Japana i Australije.

Osobe koje tjedno rade 55 ili više sati imaju 35 posto veći rizik od moždanog udara i 17 posto veći rizik od bolesti srca, za razliku od onih čiji radni tjedan ima od 35 do 40 sati. Također, doživljavaju burn out, a susreću se i s depresijom, anksioznošću i stresom.

U istraživanju su se gledali podaci od 2000. do 2016., pa je tako isključen period pandemije koronavirusa, ali znanstvenici sumnjaju da bi rad od kuće mogao čak i povećati taj rizik.

"Pandemija je ubrzala negativan razvoj događaja, što bi moglo potaknuti i trend produljenja radnog vremena", javljaju iz WHO-a i napominju da danas najmanje 9 posto radnika ima predugo radno vrijeme.

Smanjenje broja radnih sati korisno je, osim za radnike, i za poslodavce jer su djelatnici znatno produktivniji i efikasniji kada rade kraće, odnosno kada nema predugog ostajanja na poslu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?