Brojna izaslanstva najavila dolazak

Iz Srbije za sada u Potočare potvrđen samo dolazak čelnika oporbenih stranki

10.07.2017.
u 09:45

Deseci različitih međunarodnih i domaćih izaslanstava najavili su svoju prisutnost na obilježavanju 22. godišnjice genocida u Srebrenici i pokopu posmrtnih ostataka 71 identificirane žrtve. Strana izaslanstva uglavnom su zastupljena na razini veleposlanika akreditiranih u BiH pa će tako 11. srpnja u Potočarima biti veleposlanici OESS-a, EU, Austrije, Brazila, Češke, Francuske, Grčke, Hrvatske, Indonezije, Italije, Irana, Kuvajta, Mađarske, Nizozemske, Norveške, Pakistana, Palestine, Poljske, Rumunjske, Slovenije, Švedske, SAD-a, Saudijske Arabije, Turske, a na nižoj razini bit će zastupljen čitav niz drugih zemalja, uključujući i one koje nemaju diplomatska predstavništva u BiH. Među zvučnijim imenima na obilježavanju 22. godišnjice genocida u Srebrenici bit će predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carmel Agius. Od domaćih dužnosnika, potvrđen je dolazak bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefika Džaferovića i dopredsjedatelja Doma naroda Safeta Softića, kao i državnih ministara Marine Pendeš, Semihe Borovac i Adila Osmanovića. Iz federalne vlasti u Potočare dolaze dopredsjednici FBiH Milan Dunović i Melika Mahmutbegović, predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić, federalni premijer Fadil Novalić, dopremijerka i ministrica financija Jelka Milićević te čitav niz drugih federalnih ministara.
Od stranačkih izaslanstava, potvrđena je nazočnost čelnika SDP-a i SBB-a Nermina Nikšića i Fahrudina Radončića. Uz veleposlanika Ivana Del Vechija, iz Hrvatske u Potočare dolazi i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Ermina Lekaj-Prljaskaj. Očekivano, najviše pozornosti izaziva dolazak izaslanstava iz Republike Srpske i Srbije. Do sada je potvrđeno da će u Potočare doći dopredsjednik RS-a Ramiz Salkić, a tek se očekuje informacija o tome tko će predstavljati entitetsku Vladu. Iz Srbije također još nema službene potvrde o sastavu izaslanstva. Špekulirao se da bi i ove godine u Potočare mogao doći srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, ali ta informacija nije potvrđena. Najavljeno da će on tog dana imati sastanak s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, što znači da vjerojatno neće doći u Potočare. Do sada su dolazak potvrdili čelnici oporbenih stranaka, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Liberalne demokratske partije, Nenad Čanak i Čedomir Jovanović te bivši predsjednički kandidat Saša Janković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?