politička prepucavanja

Iz Sarajeva traže sankcije za Dodika, a on poručuje kako neće odustati

14.05.2019.
u 08:05

Unatoč lavini negativnih reakcija iz Sarajeva, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovio je jučer u Beču da će pripadnici Trećega pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH 12. svibnja sljedeće godine obući odoru nekadašnje Vojske RS-a i da on ne vidi u čemu je toliki problem, piše Večernji list BiH.

Negativne reakcije

- Očito da se u Sarajevu nikako ne mogu naviknuti da netko ima pravo na svoje mišljenje. Radi se o 12. svibnja, dakle, danu kada se obilježava formiranje Vojske RS-a i to, koliko razumijem, nije sporno. U zakonu piše da Treći pješadijski (Republika Srpska) puk baštini tradiciju Vojske RS-a.

On nastavlja baštiniti tu tradiciju, a dio tradicije su i odore, dakle, samo taj dan - kazao je Dodik dodajući kako je sve to dogovoreno u vojnim strukturama BiH.

Objašnjava kako se na određeni dan, u povijesnom prikazu, mogu koristiti obilježja iz prošlosti važna za datume koji se obilježavaju.

- Ne vidim zašto je netko toliko “skočio” na tu temu. Ne mislim da je to tema o kojoj treba toliko diskutirati - ustvrdio je Dodik nakon sastanka s austrijskim vicekancelarom Heinz-Christianom Stracheom,

Dodao je i da se bilo gdje na Zapadu mogu vidjeti odore veterana iz prošlih ratova.

- Vidjet ćete događaje gdje sudjeluju veterani iz Drugoga svjetskog rata ili nekog ranije i to nikome nije problem. Odjednom je problem u Banjoj Luci, ali meni je razumljivo što je. Pokušavaju napraviti atmosferu koja treba istaknuti RS kao najvažniji problem, a to, naravno, nismo - izjavio je on.

Poručuje da problem leži na nekom drugom mjestu, a ogleda se u nemogućnosti formiranja vlasti na razini BiH, na razini Federacije BiH i nefunkcioniranju Vijeća ministara BiH.
- Ima važnijih pitanja o kojima treba razgovarati, a hoće li se 12. svibnja obući odore Vojske RS-a, ja kažem da se hoće obući - zaključio je Dodik.

Ipak, negativne reakcije iz Sarajeva ne prestaju. Bivši ministar obrane i dužnosnik SDP-a Zekerijah Osmić izjavio je da intencije Milorada Dodika idu k pravljenju “odmetnutog dijela vojske, što predstavlja sigurnosni problem za BiH i Europu”.

Veleposlanstvo SAD-a

- Predviđeno je na koji način i u kojim prilikama se upotrebljava Treći pješadijski puk. Ne daj Bože da se suprotstave ta tri puka - kazao je Osmić.

Kazneno i političko sankcioniranje Dodika zbog poziva na oblačenje odora Vojske RS-a traže i gotovo sve bošnjačke stranke i pri tome pozivaju međunarodnu zajednicu na reakciju. Reagirali su i iz američkog Veleposlanstva u BiH.

- Javno osporavanje jednog od ključnih stupova mira i sigurnost u BiH podriva stabilnost cijele zemlje. Retorika i pozivi na djelovanje ove vrste neodgovorni su i opasni, a i ne pomažu BiH da ostvari svoj javno deklarirani cilj - europske integracije - poručili su iz Veleposlanstva SAD-a. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?