Odžački planinari

Iz posavske ravnice na najviše europske vrhove

20.08.2015.
u 10:24

U ekipi planinara bili i Posavci Ivo Lubina, Stjepan Majić i Davor Ilić

U gotovo deset godina postojanja Društvo prijatelja prirode "Lipa" iz Odžaka profiliralo se ne samo kao pokretač brojnih ekoloških akcija već i kao organizator i sudionik značajnih ekspedicija na istaknute svjetske vrhove.

Popeli su se tako na najviše vrhove BiH, Slovenije (Triglav), Austrije (Grosglokner), Kantona Ticino (Adula), Grčke (Mitikas na Olimpu), zapadne Turske (Udulag), Bugarske (Musala), kao i najviši vrh Afrike (Uhuru Peak na Kilimandžaru).

Posljednji planinarski pohod odžačkoga društva "Lipa" značio je osvajanje najviših europskih vrhova Mont Blanc i Gran Paradiso.

Zahtjevne pripreme

Ekspedicija "Mont Blanc 2015." Društva prijatelja prirode "Lipa" iz Odžaka organizirana je s društvom PAK Summit iz Banje Luke. U deveteročlanoj ekspediciji bila su čak trojica članova Društva prijatelja prirode "Lipa" Odžak.

Za tako zahtjevan planinarski pohod Posavci su imali zahtjevne pripreme.

Davor Ilić, Stjepan Majić i Ivo Lubina, predsjednik Društva planinara "Lipa" Odžak, uspješno su ih svladali i ispunili očekivani plan - osvojili su bez značajnijih problema najvišu planinarsku točku Europe Mont Blanc visok 4810 metara nadmorske visine.

Bez ozlijeđenih

- Ekspedicija je trajala deset dana.

Vrijeme nas je poslužilo, a zahvaljujući dobroj aklimatizaciji, nitko od sudionika ekspedicije nije imao visinskih problema. Naravno da nije, ipak sve je bilo kao uobičajeni planinarski pohod.

Za vrijeme spusta preko kuloara zadesio nas je odron kamenja.

Na sreću, nije bilo ozlijeđenih, no u ekspediciji prije nas nisu imali sreće pa su neki prošli s ozljedama. Mnogo je odricanja i napora uloženo u uspjeh ove ekspedicije. Bez razumijevanja obitelji ne može se krenuti iz posavskih ravnica u visoko gorje Francuske, a teško bi uspjeli bez sponzorske pomoći Elektroprivrede HZ HB i pokroviteljstva ministra za sport u Vladi Posavske županije i načelnika općine Odžak, ističe Ivo Lubina, predsjednik Društva planinara "Lipa" Odžak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?