Drastično pojeftinjenje

Iz Makarske, Dubrovnika i Splita vozači dolaze u Ljubuški točiti gorivo

GORIVO
19.01.2016.
u 06:30

Kada smo posljednjih dana pisali o cijenama goriva, rijetko tko je pomišljao da će u fokus svih zbivanja uskoro doći i zapadnohercegovačka općina Ljubuški, čak i na razini Europe jer se i nekoliko stranih medija raspisalo o tome kako se u BiH toči najjeftinije gorivo u Europi.

Naime, na benzinskim crpkama mogu se vidjeti automobili s registracijskim oznakama Makarske, Splita, Dubrovnika i drugih dalmatinskih i bližih hrvatskih gradova. U RH se cijena litre dizela kreće od 1,85 do 1,95 KM. Pojedini toče gorivo i u bidone za, kako kažu, crne dane, jer se ne zna kada će opet doći do poskupljenja.

Razlike čak 50 feninga

A što se konkretno zbiva u Ljubuškom, pitali smo direktora jedne od crpki koja je krenula s trendom i koja je ‘dovukla’ automobile i iz Europske unije, piše Večernji list BiH. Cijene goriva u ovoj hercegovačkoj općini niže su za 20% nego na crpkama u ostatku Federacije BiH - Snizili smo cijene zbog konkurencije, borba je na tržištu i moramo biti konkurentni i isporučivati ljudima kvalitetno i jeftinije gorivo, kazuju nam u uvodu telefonskog razgovora na crpki na kojoj je cijena dizela bila 1,26 KM. A konkurencija koju čine različiti vlasnici u tom gradu tri najjeftinije crpke svela je u razliku od 5 do 10 feninga kada je dizel u pitanju. Što se benzina tiče, on je za 20 do 25 feninga skuplji. A s obzirom da smo pronašli i crpke na kojima je cijena litre dizela čak 1,76 KM, upitali smo na crpki koja toči najjeftinije gorivo isplati li se po ovoj cijeni prodavati gorivo. - Isplati se, s mjesta odgovara i obrazlaže: - Ne bi se isplatilo da prodajemo par litara dnevno, ali kada prodamo 40 tisuća litara dnevno, naravno da je isplativo. Snižavati je moguće zahvaljujući događanjima na svjetskom tržištu gdje je cijena nafte izuzetno niska i roba cirkulira svakodnevno i dolazi u BiH. Dok je ovakva situacija u svijetu, isplatit će se po ovoj cijeni prodavati gorivo, zaključuje. Ipak, u Ministarstvu trgovine i Odjelu za cijene tvrde da će poslati i inspekciju jer su cijene mijenjane bez poštivanja procedure. - Cijena na crpki koju spominjete, a koja nam je stigla na ovjeru je 1,46 KM za litru dizela i ovo sniženje nije prijavljeno u Ministarstvu trgovine. Bili su dužni to prijaviti i poslat ćemo inspekciju pa ćemo vidjeti koliko je težak prekršaj napravljen, govore nam u Odjelu za cijene. Kada smo ih u Odjelu za cijene Ministarstva trgovine pitali isplate li se ovakve cijene, oni su odgovorili potvrdno. - Vjerojatno se isplati ako uzmete u obzir činjenicu o kretanjima na svjetskom tržištu gdje je barel nafte pao na 29 dolara, govore nam. A što se tiče ostalih benzinskih crpki, od jučer je krenulo, a danas se nastavlja snižavanje cijena goriva.
- Tijekom vikenda smo zaprimili oko sto zahtjeva za snižavanjem cijena, priopćili su. Prema svemu sudeći, nastavljaju se pozitivne vijesti, kako za velike prijevoznike, tako i za obične vozače.

Priča o profitu

Na stranici ‘Hercegovina - uskoro zemlja prosperiteta’, s obzirom na različite cijene, povuklo se pitanje o niskim cijenama goriva u BiH na kojima vlasnici crpki također rade u plusu, ali i o trenutačnom profitu pojedinih koji i sada dizel toče za oko 1,70 KM. Izvukli su i podatke kako se u BiH potroši između 2 i 2,5 milijardi litara goriva, u Hercegovini, logikom, oko 300 milijuna litara. Ako se trend nastavi i cijena bude i na ostalim crpkama 1,26 KM za dizel, onda će Hercegovina imati godišnji višak od potrošnje na naftu, u usporedbi na cijenu od prije godinu dana čak 345 milijuna KM. Što taj višak donosi? Ljudima više novca i veću kupnju, tvrtke će također imati više novca te će se širiti i zapošljavati, a dodatni novac će dolaziti i od povećane potrošnje, pa opet dolazimo do većeg broja zaposlenih koji utječu na veću potrošnju i tako se stvara pozitivan krug djelovanja, objavili su

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?