hrvatska tišina

Ivo Ivkić vratio se na ognjište, nekad među bogatijima, danas živi od socijalne pomoći

16.07.2020.
u 14:22

Ivo Ivkić povratnik je iz mjesta simbolična naziva Hrvatska Tišina jer na tom prostoru čak se i Tišina dijeli na hrvatsku i srpsku, svaka sa svojim poimanjem istine iz novije povijesti Posavine. Nažalost, Hrvatska Tišina gotovo je zašutjela jer su Hrvati s tog posavskog područja protjerani s vrećicama u rukama, piše Večernji list BiH.

Da se ognjište ne ugasi

Povratak je dugotrajan i bolan, traje desetljećima, a povratnici su danas, zapravo, osobe treće životne sobi.

Nakon gotovo trideset godina čekanja i svih problema koji su se nanizali u proteklim desetljećima, ipak nisu splasnule želje hrvatskih povratnika za obnovom svojih domova. Ivkić je jedan od 14 posavskih povratnika kojima su obnovljeni domovi iz najnovijeg regionalnog stambenog projekta. Dosad je živio u Đakovu, a s bremenom od više od osam desetljeća živi od socijalne pomoći. Ne skriva zadovoljstvo obnovljenim, ipak je, kaže, za njega prekasno.

- Nekada sam bio među najbogatijima u Tišini jer sam bio obrtnik, majstor zidar. Ja se vraćam, ali sinovi ne, ali važno je da djeca povremeno dolaze i neka se ognjište ne ugasi - kaže Ivo Ivkić, povratnik u Hrvatsku Tišinu.

Projekt obnove realiziran je u okviru državnog regionalnog stambenog projekta. Primopredaja obnovljenih domova povratnika trebala se dogoditi nekoliko mjeseci prije, no pandemija koronavirusa odgodila je taj radosni trenutak. U općini Šamac upriličeno je službeno uručenje ključeva obnovljenih ili, pak, novosagrađenih četrnaest kuća povratničke populacije. Pavo Samardžić iz Novog Sela kod Šamca također je jedan od onih koji se obradovao takvome dugoočekivanom trenutku. Sreću, nažalost, nije mogao podijeliti s ocem koji je trebao primiti ključeve pa je, umjesto bolesnog oca Marka, Pavo primio ključeve novosagrađene kuće.

– Zahvaljujem na kvalitetnoj obnovi. Sad otac i majka imaju gdje doći. Naravno, treba sve pripremiti, namještaj prije svega, pa se imamo svi gdje okupiti. Čekali smo cijelo vrijeme, bili smo uporni i na kraju smo ipak zadovoljni - kaže povratnik iz Novog Sela Pavo Samardžić.

Iako se dugo čekalo na realizaciju donacije iz regionalnog stambenog programa, povratnici ne skrivaju zadovoljstvo urađenim i kvalitetom realizacije projekta po kojem su zapravo primili ključ u ruke.

Koordinator za rekonstrukciju i obnovu stambenih jedinica za općinu Šamac Ivica Cvitkušić tvrdi kako je ovo do sada najbolji projekt za povratnike koji je realiziran u općini Šamac.

– Projektom je obuhvaćeno 14 povratničkih kuća od kojih je za sedam kuća obavljena rekonstrukcija, a za drugih sedam kuća obavljena je iz temelja nova gradnja.

Dozvole riješila Općina Šamac

Ukupna vrijednost ovih radova je oko 629.000 konvertibilnih maraka. Ovo je odličan projekt jer povratnici se nisu morali zamarati oko struje, projekata te lokacijske dozvole koju je riješila Općina Šamac jer sve je bilo dio projekata - zaključuje koordinator za rekonstrukciju i obnovu stambenih jedinica Ivica Cvitkušić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?