obratio se generalnom tajništvu

Ivanić traži da se iz Predsjedništva BiH isele uredi Marinka Čavare i potpredsjednika FBiH

Mladen Ivanić
01.12.2016.
u 17:10

"Služba za zajedničke poslove je preuzela usluge unutarnjeg osiguranja zgrade 1. studenog 2016. godine, a ured institucija FBiH još uvijek nisu napustili zgradu Predsjedništva BiH", naveo je Ivanić.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić obratio se Generalnom tajništvu Predsjedništva BiH u povodu boravka predsjednika FBiH Marinka Čavare i potpredsjednika FBiH Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića u ovoj zgradi. Ivanić je u pismu tražio od generalnog tajnika Predsjedništva BiH Borisa Buhe da poduzme neophodne mjere kako bi ured predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH bili što prije iseljeni, piše Klix.ba.

On je Tajništvo podsjetio da je Predsjedništvo BiH 20. lipnja 2016. godine zaprimilo dopis od predsjednika Federacije BiH kojim se traži donošenje odluke o produženju odobrenja za korištenje prostorija u zgradi Predsjedništva BiH.

"Podsjetit ću Vas također da Predsjedništvo BiH nije donijelo takvu odluku niti odobrilo produženje boravka te da zato od 12. lipnja 2016. godine ne postoji pravni temelj za boravak ureda predsjednika i potpredsjednika FBiH u zgradi Predsjedništva BiH", napisao je Ivanić. 

Kako kaže, Služba za zajedničke poslove institucija BiH bila je zadužena da po iseljavanju ureda dužnosnika FBiH iz predmetnog objekta otpočne pružanje usluga unutarnjeg osiguranja u zgradi Predsjedništva BiH. 

"Kao što znate, Služba za zajedničke poslove je preuzela usluge unutarnjeg osiguranja zgrade 1. studenog 2016. godine, a ured institucija FBiH još uvijek nisu napustili zgradu Predsjedništva BiH", naveo je Ivanić. 

On je napisao da su razlozi zbog kojih je potrebno da uredi predsjednika i potpredsjednika FBiH napuste zgradu Predsjedništva BiH mnogobrojni. 

"Prvenstveno, smatram da nazočnost institucija FBiH u zgradi Predsjedništva BiH narušava neutralnost prostorija zajedničkih institucija. U ovom trenutku te prostorije koriste samo institucije FBiH, dok institucije Republike Srpske nemaju prava na isto, što je neupitno diskriminirajuće", ističe Ivanić.

Dodaje kako je, s obzirom na to da više ne postoji pravna osnova za boravak institucija FBiH u zgradi Predsjedništva BiH, potrebno zaštititi instituciju Predsjedništva BiH zbog mogućnosti pravnih posljedica bespravnog boravka.

"I na kraju, ali ne manje važno, želim istaknuti sigurnosni razlog, jer nisam siguran da službe zadužene za vanjske i unutarnje osiguranje zgrade Predsjedništva BiH trenutno mogu učinkovito kontrolirati ulazak i kretanje osoba u prostorijama koje koristi FBiH", zaključio je Ivanić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?