MojPosao.ba

Istraživanje: Više od 50 posto ispitanika izgubilo posao zbog koronavirusa

13.04.2020.
u 18:47

MojPosao.ba je istraživanjem na temu kako koronavirus utječe na posao došao do rezultata koji govore kako je više od 50 posto nezaposlenih ispitanika posao izgubilo zbog krize u Bosni i Hercegovini koju je prouzročila epidemija.

U istraživanju je sudjelovalo 2.500 ispitanika od čega je 67 posto zaposleno, a ostalih 33 posto je bez posla. U ukupnom broju ispitanika njih 17 posto je ostalo bez posla zbog posljedica krize, a kada se uzmu u obzir samo nezaposleni ispitanici taj broj je 53 posto.

"Kao osnovne razloge gubitka posla u ovoj situaciji ispitanici većinom izdvajaju zatvaranja objekata odnosno zabranu rada objekta, smanjen obim posla, zatvaranje tvrtke dok se u pojedinim slučajevima izdvaja i nemogućnost rada na terenu, nemogućnost uvoza robe te drugi ekonomski razlozi", rekli su iz MojPosao.ba te objasnili kako je najviše otkaza došlo upravo iz sektora koji su najviše pogođeni krizom, odnosno iz sektora turizma i ugostiteljstva.

Posao su izgubili i neki radnici u maloprodaji i proizvodnji, a da su svi sektori pogođeni govori činjenica kako među ispitanicima koji su ostali bez posla ima i iz sektora zdravstva, marketinga, distribucije, financija, igara na sreću itd.

Kada su u pitanju zaposleni ispitanici, njih 33 posto kazalo je kako su im već umanjene plaće, a 54 posto anketiranih očekuje smanjenje plaće u narednom razdoblju. Od kuće radi 47 posto zaposlenih na kojima je rađeno istraživanje, a većina onih koji ne rade od kuće strahuju od zaraze koronavirusom. Neki od razloga za strah su nedovoljne mjere zaštite na poslu, izravan kontakt s ljudima i veliki broj radnika u kompaniji.

"Poslodavci su poduzeli mnoge mjere kako bi zaštitili radnike, a samo mali broj poslodavaca nije poduzeo nikakve mjere (4%). Najčešće mjere jesu rad od kuće (47%), nabavka zaštitnih maski za uposlenike (44%), nabavka zaštitnih rukavica (42%), nabavka dezificijenata (43%). Kako ispitanici navode poduzete su i neke druge mjere, od kojih su najčešće rad u smjenama, skraćeno radno vrijeme i izmijenjeno radno vrijeme po sustavu dva dana rada, dva dana odmora ili dan rada, dan odmora", zaključeno je analizom, prenosi Klix. 

Većini radnika nije umanjena plaća, što predstavlja postotak od 67 posto, ali većinom očekuju da će do toga doći.

Autorica istraživanja zaključila je kako među radnicima preovladava nesigurnost i strah zbog potencijalnog lošeg razvoja događaja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?