IZNENAĐUJUĆE

Istraživanje pokazalo: Cigarete su štetne i nakon što ih ugasite

03.02.2020.
u 11:45

Cigarete su najviše štetne dok se direktno puše, ali imaju negativne posljedice i na nepušače. No, sada znanstvenici tvrde da i opušci imaju negativne posljedice.

Istraživanje je pokazalo da cigarete koje su ugašene ispuštaju iz opušaka 14% nikotina od ukupnog nikotina koji ispušta upaljena cigareta, prenosi nypost.com.

Toksične tvari koje se ispuštaju iz opušaka mogu biti opasne za osobe koje puše u svojim kućama, a skupljaju opuške u pepeljarama. Dustin Poppendieck, glavni stručnjak u istraživanju, kaže: "Možda mislite da tako što ne pušite u autu ispred svoje djece, zapravo ih štitite od toksičnih tvari. No, opušci u vašoj pepljari i dalje ispuštaju toksine i zagađenje se ipak događa".

Istraživanje je pratilo devet kemikalija koje su se ispuštale iz 2100 cigareta koje su bile popušene, ugašene te zatim analizirane u drugačijim okruženjima temeljenim na temperaturi, vlagi, vjetru i vlažnosti opušaka.

Pokazalo se da opušci ispuštaju čak četvrtinu kemikalija, a na nepušače djeluju isto kao i kad netko puši oko njih. Ispostavilo se da razina toksina nije zanemariva i može prouzrokovati različite zdravstvene probleme.

Iako većina opušaka ne ispušta toksine nakon što je prošlo 24 sata, u nekim cigaretama, odnosno opušcima, toksini se mogu širiti i nekoliko dana nakon gašenja cigarete. Stručnjaci savjetuju pušačima da svoje opuške bace u dobro zatvorene posude jer se razina toksina s vremenom smanjuje, no nikad ne dosegne nulu. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije