GORDANA TADIĆ

Istrage ratnih zločina vrlo složeni i dugotrajni postupci

23.06.2017.
u 14:54

V.d glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, sudjelovala je na konferenciji o naslijeđu MKSJ koja se održava u Sarajevu, na kojoj je govorila o dvije vrlo bitne teme u vezi procesuiranja predmeta ratnih zločina i kršenja međunarodnog humanitarnog prava. 
  
Tužiteljica Tadić održala je izlaganje prilikom promocije knjige-Procesuiranje ratnih zločina seksualnog nasilja u sukobima, čiji su autori glavni tužitelj pri MKSJ, Serge Brammertz i zamjenica tužitelja Michelle Jarvis, a koja sa pravosudnog, humanog i civilizacijskog aspekta govori o težini i ozbiljnosti ratnih zločina silovanja i seksualnog zlostavljanja u ratnim sukobima, koje je procesuirao Haški tribunal. 
  
Tužiteljica Tadić istakla je da navedena publikacija, na znanstvenoj i pravnoj osnovi, tretira svu težinu ovih zločina, surovost počinitelja, kao i teške posljedice koje ovi zločini nanose žrtvama, njihovim obiteljima ali i cijeloj zajednici u kojoj žrtve žive i borave. 
  
V.d. glavna tužiteljica istaknula je da je knjiga bitan dokument i svjedočanstvo o vrlo važnom aspektu međunarodnog humanitarnog prava, koje štiti dostojanstvo žrtava i civilizacijske vrijednosti. 
  
Također, v.d. glavna tužiteljica Gordana Tadić, govorila je i na panelu koji se odnosi na operativne izazove u provođenju istraga u predmetima ratnih zločina. 
  
U svom izlaganju tužiteljica je istakla da su istrage u predmetima ratnih zločina, vrlo složeni i dugotrajni postupci koji uključuju pronalazak i saslušanje više desetina svjedoka u jednom predmetu, od kojih se neki nalaze van BiH, požrtvovano traganje za dokazima koji nisu uvijek lako dostupni, pronalaske rješenja za mnoge probleme koji se pojave u praksi, kao i uporno traganje za posmrtnim ostacima žrtava ratnih zločina i njihovom identifikacijom. 
  
Haški sud (MKSJ) koncem ove godine, nakon 24 godine postojanja, završava svoj mandat a dalje procesuiranje predmeta ratnih zločina u BiH ostaje zadatak za pravosudne institucije Bosne i Hecegovine, na razinama države, entiteta i Brčko Distrikta BiH. 
  
Tužiteljstvo BiH ima dobru suradnju sa MKSJ i nastavit će raditi na donošenju pravde žrtvama ratnih zločina, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije