Vlada HNŽ-a

Isplaćena 5,54 milijuna KM iz proračuna za 1420 tužitelja

02.07.2018.
u 12:21

Dugovanja po osnovi tužbi proračunskih korisnika su među najvećim opterećenjima Vlade Hercegovačko-neretvanske županije. Godinama su se obveze samo gomilale, a Vlada Nevenka Hercega se konačno uhvatila u koštac s ovim pitanjem i počela s isplatom tužbi. Koliko je urađeno po tom pitanju, vidjelo se na zadnjoj sjednici županijske Vlade u Mostaru na kojoj se razgovaralo i o ovome pitanju. - Usvojena je i informacija Županijskog javnog pravobraniteljstva o radu na provedbi postupka o izvansudskim nagodbama u razdoblju od 1. studenoga 2015. do 20. lipnja 2018. godine. Istaknuto je kako su ukupno zaključena 74 ugovora o izvansudskim nagodbama kojima su sporazumno riješena potraživanja 1420 tražitelja, a ukupna vrijednost ugovora iznosi 5,541.989,63 KM - navodi se u informaciji Vlade HNŽ-a. Prvi čovjek Javnog županijskog pravobraniteljstva Vlado Bevanda nedavno je izjavio kako se nastavlja raditi na rješavanju ovih problema te kako je cilj za ovu godinu riješiti sve predmete iz 2016. Također, Bevanda je rekao kako tužitelji uglavnom dobivaju sporove protiv Vlade jer se zaista radi o kršenjima prava koja su zajamčena kolektivnim ugovorima.

Činjenica je da pojedine institucije neodgovornim ponašanjem krše prava službenika, ali predsjednik Vlade Nevenko Herceg rekao je kako je nekoliko puta pokrenuo inicijativu da se sporovi riješe sporazumno, a ne sudski putem. Na taj način ne samo da su sporovi brže rješavani nego su i smanjene obveze Vlade HNŽ-a koja zbog ovakvog načina rada neće morati platiti sudske troškove i kamate na potraživanja. Naši sugovornici ističu kako su u ovim procesima najveći dobitnici odvjetnici, a ne oštećeni službenici. - Podaci pokazuju kako pojedini odvjetnici na ovim slučajevima zarađuju stotine tisuća maraka. Za njih su ove tužbe veliki biznis i tako je već godinama. Stoga, u budućnosti se nadamo kako će biti više prostora za izvansudsko rješavanje ovih pitanje te kako će proračunske mogućnosti biti takve da se potraživanja mogu isplatiti u razumnim rokovima - zaključili su naši sugovornici. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?