Praktična obuka i predavanje za maslinare općine Neum

Iskustva iz Splita za obnovu neumskih maslina

storyeditor/2023-02-14/masline.png
16.02.2023.
u 08:17

Općina Neum je uz potporu Agronomskog i tehnološko-prehrambenog fakulteta Sveučilišta u Mostaru organizirala obuku i predavanje za maslinare. U središtu pozornosti bili su u požaru stradali maslinici u Broćancu te Prapratnici i Praovici, piše Večernji list BiH.

Stradalo oko 4000 stabala

Prema popisu nadležnog povjerenstva općine Neum, stradalo je oko 4000 stabala, među kojima su i neke od najstarijih maslina u Bosni i Hercegovini. Prvi dio imao je praktični karakter te je održan na terenu, gdje se na licu mjesta demonstriralo kako postupiti prilikom različitih vrsta oštećenja - cijelog debla, debljih i tankih grana i slično, a potom su slijedila predavanja. - Prije svega istaknuo bih dobar odziv naših maslinara, pedesetak ih je po prohladnom danu došlo na praktični dio koji se održavao na terenu u maslinicima stradalima u požaru, dok ih se 70-ak okupilo na teorijskom dijelu predavanja, obuci u hotelu Grand u Neumu - kaže Božo Mustapić, agronom zaposlen u Općini Neum, te, prenoseći iskustvo s terena, naglašava:

- Sve ovisi o stablu, odnosno stupnju oštećenja. Tako, recimo, ako je oštećena kora na deblu, pukla ili ispucala, grana se reže sve do zdravog dijela. Mjere se, dakle, poduzimaju prema stupnju oštećenja. U slučaju da su grane dublje oštećene, onda se reže do debla ili debljih grana. Prilikom toga postupka, ako je planirao, maslinar može iskoristiti priliku prekalemiti maslinu - kaže ing. Mustapić. Posebice su zanimljive intervencije kod starih stabala čija su stogodišnja debla nagorjela ili u cijelosti oštećena vatrom u požaru.

- Ako je vatra ušla u panj, treba ga rezati do zemlje pa dijelom otkopati da jedan dio zdrave kore bude dostupan suncu kako bi se i takve masline mogle obnoviti. Zanimljivi su ti postupci koje su nam preporučili stručnjaci iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu koji imaju iskustva s obnovom maslinika stradalih od požara, dok se mi s tim prvi put susrećemo.

Do zdravog dijela

Ako su oštećenja manja, onda se taj dio premaže kalemskim voskom, što je načina da kora zacijeli bez većih zahvata. Ako to ne uspije, onda treba poduzeti ranije spomenute mjere rezidbe, do potpuno zdravog dijela - zaključuje naš sugovornik. S obzirom na razmjere šteta koje smo uočili prilikom obilaska maslinika, u sljedećem razdoblju bit će posla za neumske maslinare. U tome će im svakako dobro doći praktična i teorijska obuka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?