National Geographic

Iskusite šest nezaboravnih avantura u Hercegovini

17.07.2023.
u 07:35

Prožeta poviješću i upečatljivim krajolicima, Hercegovina - južna polovina Bosne i Hercegovine - neopjevano je mjesto idealno za bijeg s Mediterana.

Šetajući popločanim ulicama glavnog grada regije - Mostara osjećat ćete kao da ste se vratili u prošlost, s njegovim srednjovjekovnim kulama i očaravajućim kamenim zgradama. Zalutajte i dalje od toga te otkrijte i ostale čari regije, od mirišljavih brdskih staza do susreta s divljim konjima u Dinarskim Alpama. Tako je jedan od najtiražnijih, kultnih časopisa "National Geographic" u svom online izdanju predstavio Hercegovinu, uz naglasak kako ova regija nudi beskrajne mogućnosti za avanturu na otvorenom.

Među destinacijama koje je National Geographic predstavio u svom tekstu na prvom mjestu ističu se slapovi Kravice, nedaleko od Ljubuškog, koje čini impozantni vodeni teatar visok 30 metara i širok 120 metara. U proljeće stvaraju vodenu paru, a ljeti su mirniji i padaju u plitki bazen idealan za kupanje s hladnom, modro-zelenom bojom i mnoštvom stijena idealnih za sunčanje.

Put se nastavlja do Mostara, petog grada po veličini u Bosni i Hercegovini. Posebna pozornost posvećena je simbolu grada.

- Najupečatljiviji je Stari most koji je na UNESCO-ovu popisu, a dovršio ga je 1566. osmanski arhitekt Mimar Hajrudin. Uz zapanjujuću povijest, kao i njegovo inženjerstvo, najbolje se vidi s minareta Koski Mehmed-pašine džamije - navodi se u tekstu.

Za one malo hrabrije prijedlog je jedinstveni pogled na grad sa ziplinea koji kreće s vrha brda Fortica, odmah izvan grada.

- Klizi 1000 metara preko prekrasnih stjenovitih brda i samog grada, prije nego što završi na plaži uz rijeku koja se nalazi točno ispod mosta. Štoviše, mještani su poznati po tome da iz sporta prkose smrti skačući sa Starog mosta - navodi se u opisu uz napomenu kako je riječ o godišnjoj manifestaciji.

Glavne hercegovačke atrakcije, prema National Geographicu, uključuju i međugorska sveta planina Križevac, katoličko svetište koje, iako nikad nije službeno priznato od Katoličke crkve, godišnje posjeti oko milijun hodočasnika iz cijeloga svijeta.

- Bez obzira na to jeste li vjernik ili ne, tri do četiri sata penjanja po stjenovitom Križevcu vrijedno je spektakla. Mnoštvo hodočasnika moli se na stazama križnog puta raspoređenih u intervalima, a na vrhu se nalazi divovski križ iz 1933. godine, odakle se pruža prekrasan pogled na grad i okolnu jadransku obalu - navodi se.

A sljedeće dvije atrakcije namijenjene su posjetiteljima željnim avanture i adrenalina.

Park prirode Blidinje opisuje se kao "monumentalni krajolik planina i endemskih šuma bosanskog bora", a najbolje se, smatraju u National Geographicu, može doživjeti kroz brdski biciklizam.

Rute su prikladne za sve razine fizičke spremnosti, a uključuju uživanje u pogledu. Izdvaja se selo Masna Luka, sa svojom geometrijskom crkvom i izvorima pitke vode, s krivudavom cestom prema Blidinjskom jezeru i nekropola stećaka u Dugom Polju.

Slijedi safari s divljim konjima u podnožju planine Cincar, a prijedlog dolazi uz slikovito objašnjenje:

- Put se završava u podzemnoj spilji Vjetrenica, najvećem spiljskom sustavu u BiH s oko šest kilometara dosad otkrivenih tunela. Naziv Vjetrenica znači "vjetrovita spilja" - zbog razlike u tlaku između unutrašnjosti i eksterijera spilje, tijekom cijele godine na ulazu puše jak vjetar. Dok se branite od povjetarca, divite se nadgrobnim pločama iz 15. stoljeća na ulazu, isklesanim scenama lova i viteškog turnira. Unutra su mnoge fascinantne formacije stijena koje su dobile nadimke tijekom godina. Stalagmiti turskog groblja podsjećaju na islamske nadgrobne spomenike, a u vilinu guvnu, prema starim tekstovima, živjele su nimfe koje su plesale i svirale. Nakon toga svakako istražite crkve i samostane u okolnoj općini Ravno, od kojih su mnoge nacionalni spomenici - dodaje se.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije