sastanak premijera Zapadnog Balkana

Iskoristiti digitalizaciju kako bi postali poželjnije mjesto za poslovanje i investicije

26.08.2017.
u 18:29

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nazočio je danas u Draču u Albaniji neformalnom sastanku šest premijera Zapadnog Balkana.

Kako je priopćeno iz Vijeća ministara, na sastanku je razgovarano o realiziranju i unapređenju provođenja obveza iz Akcijskog plana za produbljivanje ekonomske integracije u regiji, koje su premijeri dogovorili na Sumitu u Trstu u srpnju ove godine.

Suglasili su se da je važno za cjelokupnu regiju da što prije budu realizirane mjere predviđene ovim akcijskim planom, te da će realizacija definiranih zadataka ojačati ekonomije zemalja regije i unaprijediti zemlje kandidate za ulazak u Europsku uniju. Regionalni ekonomski prostor će na taj način postati atraktivniji za investitore, bit će osigurana konkurentnost na globalnom tržistu i poboljšani izvozni kapaciteti.

Naglašena je i važnost digitalne transformacije društva i ekonomija regije Zapadnog Balkana. Regija Zapadnog Balkana mora iskoristiti mogućnosti koje digitalizacija pruža kako bi postala poželjnije mjesto za poslovanje i nove investicije, ali i da bi se digitalno opremljene, osposobljene i umrežene tvrtke iz regije što bolje pozicionirale na međunarodnom tržištu. 

Rečeno je da je digitalna transformacija društva preduvjet za povećanje efikasnosti javnog sektora i poboljšanje ukupnih uvjeta poslovanja i unapređenja konkurentnosti, te bržeg razvoja i rasta ekonomije. 

 Na sastanku je izražena opredijeljenost za daljnje aktivnosti na putu europskih integracija i naglašeno da takve aktivnosti podrazumijevaju i jačanje konkurentnosti regije zapadnog Balkana.

Sudionici današnjeg skupa u Draču najavili su organiziranje konferencija u narednom razdoblju na kojima će biti prezentirani ozbiljni investicijski projekti regionalnog karaktera, a za koju su svi iskazali interes.

Cilj današnjeg neformalnog sastanka premijera država zapadnog Balkana u Draču je jačanje i produbljivanje regionalne suradnje i približavanje zapadnog Balkana Europskoj uniji. Zaključeno je da u narednom razdoblju treba biti pokrenut strukturalni dijalog između šest ekonomija i privatnog sektora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije