Dijaspora

Iseljenici poslali skoro 3,6 milijardi KM u domovinu

storyeditor/2023-02-14/dijaspora.jpeg
ilustracija
04.04.2023.
u 21:50

Prema podacima Centralne banke BiH (CBBiH), ukupni tekući transferi u 2022. iznosili su 4,95 milijardi KM

Iseljeništvo iz BiH nastavlja s aktivnom ulogom u financijskom i ekonomskim tijekovima domovine, a dokaz su i dalje iznimno visoki iznose koji se u BiH šalju kroz proces izravnih novčanih doznaka, piše Večernji list BiH.

Informacije Centralne banke BiH pokazuju kako su od ukupno iznosa tekućih transfera, na novčane doznake iz inozemstva se odnosi 3,58 milijardi konvertibilnih maraka, a što je izniman rast-gotovo pola milijarde, u odnosu na godinu ranije kada je po toj osnovi dijaspora je obitelji i prijateljima poslala 3,04 milijarde maraka. Ukoliko se pak ovi podaci usporede s 2020. godinom kada je na osnovu novčanih doznaka u BiH stiglo 2,52 milijarde KM, vidljivo je kako iseljenici, unatoč kriznim vremenima koji se manifestiraju kroz povišene inflacijske pritiske, nastavljaju jačati potporu svojim sunarodnjacima, odnosno rodbini i prijateljima.

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), ukupni tekući transferi u 2022. godini iznosili su 4,95 milijardi KM i za 598 milijuna KM su veći u odnosu na 2021. godinu.

Doznake

Od ukupnog iznosa tekućih transfera, na novčane doznake iz inostranstva se odnosi 3,58 milijardi KM, a na ostale tekuće transfere 1,37 milijardi KM. Od ukupnog iznosa ostalih tekućih transfera, najveći dio u iznosu od 1,24 milijardi KM odnosi se na mirovine iz inozemstva.

No, struka je jasna u ocjeni kako bi ključni dugoročni potencijal iseljeništva trebao biti bolje prepoznat u domaćim okvirima, a radi se o mogućnosti uvezivanja iseljenika s idejama, kontaktima, ali i kapitalom, s poslovnom zajednicom unutar BiH. Umrežavanje i stvaranje kontakata preduvjet su i moguće ulaganje u BiH, pri čemu je od iznimnog značaja imati unutar BIH kontakt točku preko koje će se lakše dobiti sve potrebne informacije, ali i realizirati poslovna ideja.

Druga ili treća generacija bosanskohercegovačkog iseljeništva može biti velika prilika za razvoj gospodarstva u BiH, no prije toga tim ljudima je potrebno stvoriti preduvjete da investiraju u domovini, počevši od olakšavanja birokratskih prepreka pa do stvaranja mogućnosti za uvezivanje s domaćim gospodarstvenicima. Ojačati veze iseljeništva s domovinom, omogućiti uspješnim poslovnim ljudima iz iseljeničke zajednice lakše i učinkovitije ulaganje u BiH te stvoriti pretpostavke da iseljenička zajednica postane svojevrsni lobist za privlačenje stranih investicija neki su od ključnih strateških ciljeva kojima vlasti, ali i nevladin sektor u BiH, pokušavaju preokrenuti trendove te od BiH stvoriti mjesto u koje se isplati ulagati. Već niz godina unutar BiH ugledni ljudi iz ekonomskog i marketinškog sektora pokušavaju podići odnos prema iseljeništvu na višu, produktivniju razinu, a pritom se organiziraju i događaji koji služe stvaranju novih i produbljivanju postojećih veza iseljeništva i domaće poslovne zajednice.

Važnost povezivanja

U BIH primjetno je kako postoji nekoliko projektnih aktivnosti koje upravo za cilj imaju uvezivanje poslovne zajednice u iseljeništvo s onom u domovini, a rezultati su vidljivi u niz lokalnih zajednica koje se mogu pohvaliti vrijednim investicijskim projektima iza kojih stoje kapital i ideje proistekli iz suradnje iseljenika i domaćih gospodarstvenika. USAID-ov projekt "Diaspora Invest reprezentativan je primjer jačanja veza s dijasporom, a koje u praksi donose poboljšanje ekonomske situacije u velikom broju lokalnih zajednica, ali i naglašavanje potencijala kojima BiH može konkurirati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije