Gospodarski forum

Iran veliko tržište gdje se može plasirati veliki broj bh. proizvoda

02.03.2018.
u 12:20

BiH i Iran imaju značajne gospodarske potencijale i pred dvjema zemljama su brojne mogućnosti za ekonomsku suradnju, posebno u oblastima energije, metalske i agroindustrije industrije, građevinarstva, papirne industrije i drugim sektorima - istaknuto je danas na Gospodarskom forumu BiH - Islamska Republika Iran.

Cilj foruma, koji je organizirala Vanjskotrgovinska komora BiH u suradnji s Veleposlanstvom Islamske Republike Iran, jeste unapređenje gospodarske suradnje dviju zemalja, u pogledu trgovinske razmjene i zajedničkih ulaganja, putem izravnog povezivanja gospodarstvenika i promocije investicijskih prilika.

Izaslanstvo iranskih gospodarstvenika stiglo je u BiH zajedno s ministrom vanjskih poslova te države Mohammadom Javadom Zafirom. Biznismeni iz Irana posluju u raznim  oblastima: poljoprivredno-prehrambeni sektor, građevinarstvo, zdravstvo i zdravstveni turizam, medicinska oprema, inženjering, rudarstvo, IT, farmaceutska industrija, petrohemija. Među članovima izaslanstva su i trgovačke tvrtke i investitori.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić je kazao da postoji velika zainteresiranost za poslovnu suradnju, te da će na bileteralnim sastancima gospodarstvenika nazočiti predstavnici više od 30 iranskih i 40 bh. kompanija.

 - Najvažnije je da se dovrši sporazum o preferencijalnoj trgovini, a također je važno da naši proizvođači imaju priliku da iz Irana povoljnije uvezu kvalitetene sirovine i materijal za proizvodnju. Treba naglasiti i da je Iran jedno veliko tržište gdje se može plasirati veliki broj naših proizvoda – istaknuo je Egrlić.

Napomenuo je da trgovinska razmjena između dviju zemalja iznosi svega šest milijuna KM, te da ne odražava pravo stanje i kapacitete jedne i druge zemlje, a pokrivenost uvoza izvozom je 43 posto. U bh. uvozu iz Irana prednjači voće, datule, a u izvozu kemijski proizvodi.

Podpredsjednik Iranske komore za gospodarstvo, industriju, rudarstvu i poljoprivredu Masoud Khansari je izjavio da je Iran, od samog proglašenja neovisnosti i priznanja BiH, cijelo vrijeme razvijao dobre odnose s BiH.

- Za razliku od političkih odnosa kojima u ovom razdoblju možemo biti izuzetno zadovoljni, mi dosad nismo razvili ekonomsku suradnju i odnose kakve bismo željeli i za kakve postoje potencijali na obje strane. Nadam se da će ova posjeta rezultirati time da se naša ekonomska suradnja na različitim poljima razvije  – naveo je Khansari.

Ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran Mohammad Javad Zafir je posebno istaknuo mogućnosti suradnje u energetskom sektoru, te naglasio da će učiniti sve što je potrebno da bi se olakšala suradnja gospodarstvenika dviju država.  

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je naveo da je obim vanjskotrgovinske razmjene dviju zemalja skroman i da su mogućnosti i BiH i Irana mnogo veće.

- Šanse postoje, obzirom da BiH ima svoje izvozne adute, ali postoje brojne prepreke boljoj ekonomskoj suradnji – bolji sporazum o preferencijalnoj trgovini, a tu je i jedan vrlo rigidan vizni režim koji onemogućava posjete i bržu komunikaciju gospodarstvenika dvije zemlje,  ali i neadekvatan režim suradnje banaka, odnosno platni promet - kazao je Šarović. 

To su, po njegovim riječima, ključna pitanja kada gospodarstvenici žele surađivati s nekom drugom zemljom i gospodarstvenicima drugih zemalja i to je poruka za one koji donose odluke, da u tom smislu pomognu gospodarstvenicima. 

 - S druge strane, Ministarstvo je u završnoj fazi s Iranom u vezi sporazuma o preferencijalnoj trgovini, kojim bi jedan broj proizvoda, odnosno jedan broj tarifnih linija, gdje su šanse BiH, gdje imamo respektabilne izvozne kapacitete, za te proizvode bi u Iranu bile smanjene ili ukinute carine. Time bi se olakšala trgovina i naš prizvod bi bio konkurentniji. Na isti način bi ustupci bili napravljeni iranskoj strani - kazao je Šarović.

Dodao je da je procedura u završnoj fazi, te da time jedna krupna prepreka bila rješena.

- Kada je riječ o problemu vezanom za platni promet, razlog su ranije sankcije koje su bile prema Iranu i to je pitanje za Centralnu banku i bankarski sektor u BiH. Gospodarstvenici iz BiH samo traže da to pitanje bude riješeno na isti način kako je riješeno u EU - kazao je Šarović.

Predstavnici Agencije za unapređenje stranih ulaganja u BiH (FIPA) održali su prezentaciju o investicijskim prilikama u BiH.

Nakon plenarnog dijela foruma predviđeni su bilateralni susreti iranskih i bh. gospodarstvenika. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?