Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Inzko razgovarao s čelnicima oba doma Parlamenta FBiH

01. prosinca 2016. u 14:38 0 komentara 52 prikaza
iNZKO

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko sastao se s čelnicima oba doma Parlamenta Federacije BiH u okviru priprema za skoru sjednicu Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC).

Iskazana je potpora radu tog parlamenta u punom kapacitetu, priopćeno je iz Doma naroda. 

Inzko i suradnici sastali su se s predsjedateljicom Doma naroda Lidijom Bradarom, predsjedateljem Zastupničkog doma Edinom Mušićem, dopredsjedateljima Mladenom Boškovićem i Vesnom Švancer, kao i s predsjedateljima delegatskih klubova hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda Tomislavom Martinovićem, Osmanom Ćatićem i Slavišom Šućurom.

Razgovarano je o stanju u BiH i Federaciji BiH te o radu Parlamenta FBiH.

Govoreći o stanju u BiH, visoki predstavnik je naglasio kako je BiH 15. veljače ove godine napravila povijesni iskorak pokazavši jasnu opredijeljenost ka članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.

- Predajom Zahtjeva za članstvo od člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, BiH je krenula europskim putem s kojeg više nema povratka. BiH može na putu ka članstvu u EU i NATO računati na potporu međunarodnih organizacija kao i članica spomenutih organizacija, kojima je u interesu osigurati trajan mir i stabilnost kojeg će osjetiti svi građani BiH - istaknuo je Inzko.

Govoreći o radu Parlamenta Federacije BiH, visoki predstavnik je kazao kako postoje evidentni pomaci, ali i potreba da Parlament radi u punom kapacitetu te u što kraćem roku usvoji za narode i građane važne zakone.

Čelnici oba doma upoznali su visokog predstavnika s dosadašnjim radom Doma naroda i Zastupničkog doma te mu iznijeli planiranu dinamiku rada.

- Dom naroda Parlamenta Federacije BiH od konstituiranja do danas je bio čimbenik stabilnosti u Federaciji BiH.  Na 26 održanih sjednica, među kojima su i dvije tematske, usvojili smo ukupno 54 zakona te donijeli više od 200 akata. Plan je kontinuirano zasjedati kako bismo kraj godine dočekali s usvojenim financijskim dokumentima kao i svim ostali zakonima i aktima koje nam je uputila Vlada Federacije BiH, a koji su dio reformskih procesa koji nas vode ka EU - kazala je predsjedateljica Doma naroda Lidija Bradara.

Uvjerenje da će svi zakoni koji su upućeni u parlamentarnu proceduru do kraja godine usvojiti i Zastupnički dom izrazio je predsjedatelj ovog Doma Edin Mušić.

Sudionici sastanka izrazili su želju provesti planiranu dinamiku rada oba doma Parlamenta Federacije BiH, koja podrazumijeva donošenje kvalitetnih zakonskih rješenja čije će učinke osjetiti svi narodi i građani Federacije BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.