Trst: Održana konferencija o nacionalnim manjinama

Inzko: Kada je Europa bila preplavljena vjerskom netolerancijom, BiH je bila mjesto gdje se cijenila različitost

Valentin Inzko
Foto: VL FOTO
27.04.2014.
u 10:54

Bosna i Hercegovina ne samo da ima tri konstitutivna naroda, ona također ima 17 nacionalnih manjina

 “Kada su drugi dijelovi europskog kontinenta bili preplavljeni vjerskom i ideološkom netolerancijom, Bosna i Hercegovina bila je mjesto gdje se cijenila različitost”, rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko na međunarodnoj konferenciji u Trstu. Visoki predstavnik je rekao da je to povijesni kontekst u kojem su Židovi koji su prognani iz Španjolske krajem petnaestog stoljeća našli utočište u Sarajevu.

Nacionalne manjine

Inzko je sudjelovao na konferenciji o nacionalnim manjinama, u organizaciji projekta “Europa za građane“ uz podršku Europskog parlamenta. Visoki predstavnik rekao je da se Bosna i Hercegovina sada oporavlja od neuspjelog pokušaja da se stavi točka na stoljeća zajedničkog života i da je napredak omogućen jer su utvrđene politička i administrativna jamstva kojima se štite interesi konstitutivnih naroda.

Međutim, visoki predstavnik je istakao da “Bosna i Hercegovina ne samo da ima tri konstitutivna naroda, ona također ima 17 nacionalnih manjina. Kao što je jasno pokazala presuda u predmetu “Sejdić - Finci”, zaštita interesa jedne skupine može podrivati interese drugih skupina”. Također je istaknuo da je razvijanja modernog europskog koncepta građanstva jedan od načina za rješavanje ove kontradikcije. - Ako unaprijedimo i promoviramo koncept građanstva, i interese građana, manja je vjerojatnost da ćemo se suočiti sa situacijama u kojima prednosti jedne skupine, jedne zajednice, jednog konstitutivnog naroda, jedne manjine djeluju kao čimbenik uzajamne isključivosti i idu na štetu druge skupine, druge zajednice, drugog konstitutivnog naroda ili manjine - istakao je Inzko.

Europski koncept

Visoki predstavnik je rekao da je europski koncept građanstva u skladu s bosanskohercegovačkom tradicijom uključivosti i napomenuo da su “mnogobrojni prosvjedi građana nedavno okupili različite skupine - bez obzira na mjesto življenja ili nacionalni identitet, a povezalo ih je razumijevanje da trenutna situacija predstavlja uvredu za osnovno pravo građana - pravo na život i rad u sigurnosti i dostojanstvu”, priopćeno je iz OHR-a.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije