Inzko: BiH mora strogo čuvati i jačati nezavisnost svog pravosudnog sistema

21.09.2017.
u 11:35

Kako bi napredovala na reformskom putu, Bosna i Hercegovina mora strogo provoditi vladavinu prava, čuvati i jačati nezavisnost svog pravosudnog sistema - rekao je danas visoki predstavnik Valentin Inzko, nakon sastanka s vršiteljem dužnosti glavnog tužitelja BiH Gordanom Tadić.

Inzko je istakao da su u svakom demokratskom sistemu, sudovi i tužitelji temelj vladavine prava.

- Imajući na umu da je nadležnost državnog suda i tužiteljstva da rješava najozbiljnije slučajeve i one koji utiču na cijelu zemlju, te institucije imaju obavezu da djeluju tako da uvjere javnost da je pravda dostupna, i da se zakoni primjenjuju pravedno i jednako na sve - potcrtao je visoki predstavnik.

Navodi da svakodnevno dobija pisma građana, koji se obično žale na nepostojanje vladavine prava i koliko su isfrustrirani jer je pravda nedostižna. Odgovor na to je, dodaje Inzko, da svi organi vlasti treba da omoguće izgradnju nezavisnog, odgovornog, profesionalnog i efikasnog pravosuđa, sposobnog da efikasno i brzo reagira kad god se krši zakon.

- Polažemo vjeru u Tužiteljstvo BiH da je u stanju uspješno goniti slučajeve kriminala, i na taj način dokazati građanima da je pravda dostižna - rekao je visoki predstavnik, izražavajući punu podršku profesionalnom radu pravosudnih i drugih institucija vladavine prava, priopćeno je Ureda visokog predstavnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije