na prostoru rs

Investicije u energetiku teške četiri milijarde KM

vjetroelektrane
15.09.2016.
u 18:21

Na prostoru Republike Srpske u ovom trenutku se realizuju projekti u oblasti elektroenergetike vrijedni 3,2 milijarde KM, a kad se na taj iznos doda planirani projekt izgradnje termoelektrane (TE) Gacko 2, ukupna vrijednost investicija prelazi četiri milijarde KM.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS istaknuli su da su već ušli u pregovore u vezi s TE Gacko 2, te da je Vlada RS pokrenula aktivnosti u cilju što brže realizacije tog projekta, čija instalirana snaga bi iznosila oko 350 megavata, piše Biznis.ba. 

Oni su podsjetili da je u realizaciju projekta TE Stanari, instalirane snage 300 megavata, već investirano oko 950 milijuna KM, te da je početak komercijalnog rada ovog energetskog objekta planiran za 20. rujan ove godine. Naime, TE Stanari je do kraja kolovoza u elektromrežu BiH isporučila 912.000 megavati energije. Ona je nakon prve sinkronizacije u elektromrežu, obavljene u siječnju nastavila probni rad paralelno sa svim neophodnim procesima testiranja opreme i u cijeloj test fazi funkcionirala bez problema i unutar planiranih performansi ugrađene opreme. 

Iz resornog ministarstva kao najznačajnije elektroenergetske projekte koji se trenutno realiziraju u RS navode TE Ugljevik 3, instalirane snage 600 megavata, čija je vrijednost 1,1 milijardu KM. 

Nakon toga, slijede hidroelektrane (HE) Dabar iz sustava "Gornji horizonti", instalirane snage 160 megavata, vrijednosti 351,5 milijuna KM, zatim HE Mrsovo na rijeci Lim, instalirane snage 37,3 megavata, čija je vrijednost 188 miliojuna KM, te HE na rijeci Neretvi - HE Ulog instalirane snage 35 megavata i šest malih hidroelektrana, u ukupnoj vrijednosti od 181,6 milijuna maraka. 

Kad su u pitanju potencijali vjetra, koji su u RS na zavidnoj razini, trenutno se radi na dva parka vjetrenjača, i to vjetroelektrana Trusina na području općine Nevesinje i vjetroelektrana Hrgud na području općine Berkovići, svaki instalirane snage do 50 MW, a njihova izgradnja će iznositi 270 milijuna KM. 

Činjenica koja još dodatno ohrabruje je da se strategijom razvoja energetike do 2030. godine planira investiranje u energetski sektor RS u iznosu od oko 11,5 milijardi KM. U cilju ispunjenja ekoloških standarda realizuiraje se i projekt odsumporavanja u RiTE Ugljevik, čija vrijednost investicije iznosi oko 170 milijuna KM. 

U planu je i izgradnja 20 malih solarnih elektrana, a koje će biti izgrađene u vrlo kratkom roku. Ono što je vrlo bitno jeste da je "Elektroprivreda RS" nositelj velikog broja ovih projekata. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije