Dokument iz Trsta

Investicije, diplome, ukidanje roaminga...

12.07.2017.
u 07:00

“U Europi moraju shvatiti da je Balkan još uvijek nestabilna regija s relativno visokim rizikom da se nešto dogodi. A kad se nešto dogodi, kao prije dvadesetak godina, onda to proizvede migracijski val. Onda nemate tampon-zonu. Koju balkansku rutu ćete zatvoriti ako je Balkan polazište? To je negativni aspekt. A pozitivno je da je riječ o regiji gospodarskog rasta i velikog potencijala.

Balkanska ruta

Ako se posvetimo ovom tržištu, to i u EU može sačuvati radna mjesta. Europska unija je neposredno zainteresirana za stabilnost u svom susjedstvu. To se može svesti na formulu: ili izvozim stabilnost ili uvozim nestabilnost”. Tim riječima je povjerenik za proširenje i politiku susjedstva najbolje opisao ono što stoji iza inicijative njemačke kancelarke Angele Merkel čiji nastavak se održava danas u Trstu, piše Večernji list BiH. Merkel je svjesna da je perspektiva članstva u Uniji još uvijek daleko za potencijalne zemlje članice, a da, s druge strane, treba osigurati odmak od utjecaja Rusije i Turske u ovoj regiji. Prvi alat koji Njemačka i EU imaju na raspolaganju su financijska sredstva, no najveća zapreka koja bi se mogla pojaviti pred tim ambicioznim planom je procjena kako Srbija treba biti lider u tom procesu. Najprije se to odnosi na uspostavu jedinstvene carinske unije, jedinstvenoga tržišta što, ponajprije Kosovu, koje je doslovno bilo u ratu sa Srbijom, a onda i Crnoj Gori, nije nešto što izgleda politički i nacionalno prihvatljivo. Posebice činjenica da bi Srbija doslovno bila lider regije. Pa ipak, Njemačka vjeruje da bi izgradnja infrastrukture ipak bila integrativni čimbenik koji bi pomogao zacjeljivanju trauma iz ratova. Osim infrastrukture, nastojat će se pokazati kako regija može liberalizirati trgovinu i usluga, ali i kretanje radne snage.

Radne dozvole

Za to je najvažnije osigurati propusnost radne snage koja se zbog formalnih razloga ne može slobodno zapošljavati u zemljama regije. To podrazumijeva, prije svega, priznavanje diploma u zemljama regije, što bi najviše pridonijelo slobodnom kretanju radne snage. Europska unija, ponajprije Njemačka, predložila je i nekoliko praktičnih rješenja, a oni se tiču digitalnog tržišta, primjerice i ukidanja roaminga među zemljama iz regije, kao što se to dogodilo među zemljama članicama EU. Sve to dio je priprema regije za EU integracije i međusobnu harmonizaciju odnosa. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?