Federacija BiH

Invalidnine od listopada: Evo tko će dobiti povećane od oko 10, a tko od 40 KM

03.09.2020.
u 08:19

Korisnici braniteljsko-invalidske zaštite u Federaciji BiH, njih blizu 90.000, u listopadu će dobiti uvećane invalidnine i naknade za 2,07 posto.

U Federaciji BiH najniža invalidnina ratnog vojnog invalida iznosi 47 KM i njegovo uvećanje neće biti niti jednu KM nego 90-ak feninga, dok je najviša invalidnina s tuđom njegom i pomoći i ortopdeskim dodatkom 1.960 KM i njihovi korisnici će dobiti uvećanje od 39-40 KM. Kada je riječ o obiteljima poginulih, one će dobiti povećanje za oko 10 KM, piše Faktor. 

- Povećanjem koeficijenta na jedan, povećane su naknade za 2,07 posto i za dobitnike priznanja i za osobne invalidnine. Točno je da najniža invalidnina iznosi 47 KM, ali imate i invalide prve grupe (RVI paraplegičari, prvi stupanj) čije su invalidnine 1.900-2.000 KM, a koje će biti uvećane za 2,07 posto. Što se tiče razvojačenih branitelja, starijih od 57 godina, a koji s federalne razine primaju egzistencijalnu novčanu naknadu, njihov koeficijent je jedan i on se nikada nije ni smanjivan. To znači da ostaje obračun naknade na način da ide pet KM po mjesecu provedenom u vojsci - pojašnjava Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za pitanja branitelja u dijelu financija i informacijskog sustava.

Dodaje da će za povećanje od 2,07 posto za ukupno četiri mjeseca biti izdvojeno 1,9 milijuna KM.

- Kada uzmete invalida od 20 posto, a čija invalidnina je 47 KM, to je čovjek koji ima druga primanja, sigurno ima svoju mirovinu, ali najviše je invalida čije su invalidnine od 300 do 350 KM. Kod nas je prosjek 300-350 KM i razumljivo je da je dva posto ništa, ali ono što je ključno jeste da je tih dva posto pomjeranje nečega što je bilo zakovano dugo godina, rekao je Almin Škrijeljo, predsjednik Organizacije obitelji šehida i poginulih branitelja FBiH. 

Esad Delić, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida FBiH, podsjeća kako je povećanje trebalo uslijediti još početkom ove godine, ali je odgođeno zbog pandemije.

- Mi deset godina nismo imali povećanje, zapravo, bilo je nešto malo prošle godine. Važno je da se krenulo s tim. Najniža invalidnina je 47 KM, a najviša je 800 KM. I na najvišu invalidninu za najteže kategorije još ide tuđa njega i pomoć i ortopedski dodatak, pa ona iznosi više i na tu invalidninu ide 2,07 posto. Nema ništa retroaktivno. Nemamo osnovu za to - rekao je Delić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?