Zagađenje

Interventne mjere u Sarajevu provedene s pet dana zakašnjenja

A flock of pigeons fly over the Bascarsija square as smog blankets the old part of Bosnia's capital Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, December 28, 2015. According to local media, the smog had cleared enough for the sun to be spotted for the first time in
31.12.2015.
u 07:00

Iako su vlasti zabranile prometovanje automobila čiji je standard ispod Euro 3, ta vozila su i dalje prometovala Sarajevom

Mjesec dana Sarajevo se budilo u gustom smogu. Građani glavnog grada bili su zarobljeni u magli koja je paralizirala i njegovu povezanost s ostatkom zemlje, ali i drugim dijelovima Europe, piše Večernji list BiH.

Zabrane prometovanja

Iako su vlasti zabranile prometovanje automobila čiji je standard ispod Euro 3, ta vozila su i dalje prometovala Sarajevom. Provođenje interventnih mjera koje je donijela županijska Skupština čekalo je čak punih pet dana na provođenje. Toliko je, naime, trebalo da odluka dođe do županijskog MUP-a, a obje institucije nalaze se u istom gradu. - Želim naglasiti da su i policijski službenici živa bića i da bi dvanaestosatni rad zahtijevao i određene mjere od Vlade SŽ-a, da se policijskim službenicima osiguraju zaštitna sredstva kako bismo mogli sačuvati zdravlje", rekao je Vahid Ćosić, policijski komesar MUP-a SŽ-a za N1. Da bi policija kako treba provela isključivanje vozila iz prometa, mora imati spremna parkirališta mjesta za vozila koja isključi, a mora imati i kazne. Odluka je donesena na Badnji dan, dok se provoditi tek počela 29. prosinca, ali tek poslije ponoći. Svi koji ne budu poštivali plan interventnih mjera u prometu u Sarajevskoj županiji riskiraju kaznu od 20 maraka. Bilo je inicijativa da se djeci omogući prije školski raspust, međutim, to nije usvojeno, ali ipak je donesena odluka o skraćenim školskim satima. Mnogi nisu vidjeli smisao odluke jer djeca opet sa skraćenim satima ili ne opet prolaze istim putem od škole i natrag udišući isti zagađeni zrak. Međutim, iz županijskog Ministarstva obrazovanja su objasnili odluku.

Sarajevo jučer 'prodisalo'

-Pokazatelji mjernih stanica u gradu, a ima ih šest, pokazuju da je koncentracija tih štetnih supstancija povećana uglavnom u tom razdoblju poslije četiri. Tada se hladni zrak spušta i pritišće maglu i smog prema tlu i na taj način smo se odlučili za ovaj potez, kazao je Elvir Kazazović, županijski ministar obrazovanja za Al Jazzeru. I dok se čekalo skoro mjesec dana na neke odluke i pet dana na provođenje interventnih mjera, promjena vremena i najava nižih temperatura i oborina učinili su da Sarajevo jučer 'prodiše' punim plućima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?