Zbog revizije presude

Institucionalna kriza na pomolu i blokada institucija

21.02.2017.
u 08:00

Srpski predstavnici u državnoj vlasti na razini BiH složni su u ocjeni da je kriza vlasti na razini države neminovna, ako skupina koja stoji iza pokretanja revizije tužbe BiH protiv Srbije za genocid ne odustane od svojih namjera. Za predstavnike Srba iz državne vlasti revizija tužbe diže se izvaninstitucionalno, bez dogovora sve tri strane, a agent kojega je za tužbu ovlastilo Predsjedništvo BiH 2002. godine, Sakib Softić, nema podršku kroz legitimitet dan od svih članova Predsjedništva.

Sastanak u Sarajevu

Kako bi donijeli zajedničke zaključke, predstavnici Saveza za promjene u bosanskohercegovačkim institucijama održali su sastanak u Sarajevu. Tema sastanka bila je odluka o reviziji presude Međunarodnog suda pravde u Haagu, a zajednička poruka svih sudionika sastanka bila je da se Daytonski sporazum mora pod svaku cijenu zaštititi.

Izvanredna sjednica

“Ako dođe do revizije od Sakiba Softića, što je nelegalno, svi moraju znati da će vlast koju kreiramo biti u tehničkom mandatu i u Parlamentu neće biti skupštinske većine. Podnijet ćemo kaznene prijave protiv Softića, Mirsade Čolaković i ostalih umiješanih”, izjavio je nakon sastanka Vukota Govedarica, predsjednik Srpske demokratske stranke.

Najavljeno je da će Mladen Ivanić zatražiti izvanrednu sjednicu Predsjedništva dogovorenu za 23. veljače. Predsjedatelj Predsjedništva Ivanić naglasio je kako se nada da će se druga dva člana Predsjedništva odazvati na zatraženu izvanrednu sjednicu i da će razgovorom i kompromisom prebroditi krizu koja prijeti i da će o rezultatima sjednice ovisiti dugoročna politička stabilnost i funkcioniranje institucija BiH.

“Pitanje je je li BiH za to da se pokrene revizija. Važna je to sjednica, a Predsjedništvo će se nakon razvoja događaja morati opredijeliti. O tome će ovisiti i stabilnost i funkcioniranje institucija”.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, za krizu je okrivio isključivo člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića: “Izetbegović djeluje izhvaninstitucionalno i mimo Ustava. On je jedini krivac za krizu koja će nastati ako se podnese ovaj zahtjev”. Ministar sigurnosti Dragan Mektić održao je prije toga sastanka svoju vlastitu konferenciju za medije u kojoj se također dotakao tekuće problematike vezane za reviziju tužbe i krizu diplomacije nastalu nakon što je veleposlanica BiH u Nizozemskoj Mirsada Čolaković otkazala poslušnost ministru vanjskih poslova Igoru Crnatku, odbivši proslijediti njegovo pismo sudu. “Od krucijale važnosti je vraćanje u institucije. I dalje srljamo u prošlost. Idemo u sunovrat. Ne može Predsjedništvo ignorirati Ministarstvo vanjskih poslova. Ako i diplomaciju razvalimo, nema vani države uopće”, rekao je Mektić okupljenim predstavnicima medija.

Sastanku srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama, koju je sazvao Mladen Bosić, osim vođa SDS-a i PDP-a, nazočili su i predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ministar vanjske trgovine BiH Mirko Šarović, zastupnica SDS-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević, predsjednik NDP-a Dragan Čavić, zastupnik NDP-a u Zastupničkom domu Momčilo Novaković i zamjenik ministra civilnih poslova BiH Vojin Mijatović. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?