Provjerili smo kakve su kontrole hrane u BiH

Inspektori u HNŽ-u uzimaju uzorke hrane svih ‘sumnjivih’ pošiljki

05.12.2016.
u 07:10

Nakon što odjeknula vijest da su u mesu, jajima i siru u trgovačkim centrima u Hrvatskoj pronađene salmonela i druge bakterije, inspektori pojačano nadziru kvalitetu hrane, posebice navedenih proizvoda.

Pojačane kontrole

BiH nema ministarstvo poljoprivrede na državnoj razini, kao npr. Hrvatska, stoga je teže raditi nadzor jer je on podijeljen po entitetima, pa onda po županijama.

Vijest o bakterijama u mesu i kupce u BiH ponukala je da postanu oprezniji i gledaju što kupuju i jedu. Tragom poziva naših čitatelja koji su se zanimali kakva se hrana prodaje u BiH, provjeril smo kakvo je stanje u jednoj od županija u FBiH – Hercegovačko-neretvanskoj. Obratili smo se županijskoj inspekciji, a kakvo je stanje kada je riječ o sumnjivoj hrani, te kako se vrše nadzori na području ove županije, kazala nam je Lenka Herceg, glavna inspektorica u HNŽ-u. - Kada je u pitanju kontrola mesa i proizvoda od mesa u svim fazama proizvodnje, klanja, prerade i distribucije, nju vrše županijski veterinarski inspektori, a postupaju prema zakonu koji je na snazi na državnoj i federalnoj razini, pravilniku o mikrobiloškim kriterijima za hranu te o organizaciji službenih kontrola mesnih proizvoda namijenjenih za prehranu ljudi, objasnila nam je Herceg.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije