Unutarnja trgovina

Inspekcijski nadzor utvrdio da su mnoge tržnice loše organizirane

14.07.2016., Sibenik - Bogata ponuda voca i povrca na trznici. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
12.09.2016.
u 09:00

“Aktima tijela FBiH, županija, grada i općine ne može se ograničavati nastupanje na tržištu, narušavati konkurencija niti se mogu pojedini trgovci ili potrošači stavljati u nejednakopravan položaj na tržištu. Vlada FBiH može propisati privremene mjere ograničavanja tržišta sukladno zakonu”, jedna je od stavki nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjoj trgovini.

Ističe se kako trgovinu na veliko i malo može obavljati trgovac sa svojstvom pravne osobe koji se bavi trgovinom na temelju registracije. Trgovinu na malo može obavljati i trgovac sa svojstvom fizičke osobe, ali samo u jednom prodajnom objektu. Zaposlenici trebaju imati najmanje III. stupanj stručne spreme. Trgovac je dužan na svakom prodajnom objektu, kao i pri prodaji robe izvan trgovine, istaknuti tvrtku pod kojom je upisan u registar. Dužan je utvrditi pisana pravila o uvjetima prodaje i na prikladan način učiniti ih kupcu dostupnim i pridržavati se tih uvjeta. Također je dužan formirati i istaknuti cijenu robe, koju stavlja u promet, u domaćoj valuti.

Trgovinska knjiga

Trgovac je, uz ostalo, dužan osigurati i uvjete o sanitarno-zdravstvenoj zaštiti, zaštiti na radu, zaštiti čovjekova okoliša... Trgovci koji obavljaju djelatnost u trgovačkim objektima (lancima) namijenjenim za trgovinu različitih robnih skupina prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, površine od 1000 i više četvornih metara, prije počinjanja rada dužni su pribaviti 
suglasnost Ministarstva kojom se utvrđuje ispunjavanje uvjeta glede zastupljenosti domaćih prehrambenih proizvoda u objektu...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije