ISTRAGA

Inspekcije traže opasne banane na bh. tržištu - čekaju se nalazi

'banane'
Foto: ''
10.12.2013.
u 09:49

Najnovije upozorenje, za koje još nema službene potvrde, jeste ono na potencijalno otrovne banane američke kompanije “Dole” koje se prodaju na tržnicama i u trgovinama diljem zemlje

Nakon što je u Srbiji objavljeno da se u prodaji nalaze opasne banane američke kompanije “Dole”, inspekcije u BiH počele su s traženjem ovih banana na bh. tržištu. Inače je poznato, kako hrana koju jedu građani Bosne i Hercegovine, čini se, sve je osim zdrava i sigurna. To potvrđuju i česta upozorenja građanima da ne kupuju određene vrste proizvoda.

Nema službene potvrde

Najnovije upozorenje, za koje još nema službene potvrde, jeste ono na potencijalno otrovne banane američke kompanije “Dole” koje se prodaju na tržnicama i u trgovinama diljem zemlje.

Iz Agencije za sigurnost hrane BiH inspekcije još nisu dobile potvrdu da se ove iznimno opasne banane mogu kupiti u BiH.

“Do sada nismo obaviješteni da se na tržištu BiH nalaze zdravstveno neispravne banane. Rezultati laboratorijskih analiza hrane jedini su relevantan pokazatelj o ispravnosti hrane, tako da treba sačekati još malo za preciznije podatke”, tvrde iz Agencije.

Međutim, nitko ne može jamčiti da ove banane nisu uvezene u BiH, a kompanija “Dole” na svojim plantažama u svijetu koristi pesticid koji kod ljudi, navodno, može izazivati rak, sterilitet, astmu, pobačaje i deformitete novorođenčadi. Navodno, sporna američka kompanija na svojim plantažama koristi toksičan pesticid DBCP.

“Prema našim pokazateljima, zdravstvena ispravnost hrane u BiH je u skladu sa stanjem u zemljama okruženja, kao i zemljama EU koje vrše procjenu rizika”, dodali su iz Agencije.

“U konkretnom slučaju, nakon zadnjeg izvješća Agencije za sigurnost hrane BiH, izdan je nalog za pojačan nadzor na carinskim ispostavama i carinarnicama u FBiH. Ista informacija proslijeđena je i županijskim i općinskim nadležnim inspekcijama u FBiH. U konzultacijama s odgovornim osobama u referentnim laboratorijima konstatirano je da je sporni pesticid odavno izbačen iz upotrebe, kako u BiH, tako i u svijetu, te da u BiH nema mogućnosti da se laboratorijski utvrdi njegovo prisustvo.

Čeka se izvješće

Mogućnost ovakvih analiza, prema našim informacijama, postoji samo u zemljama EU. Federalnim inspektorima pri carinarnicama i carinskim ispostavama je naloženo da se prilikom inspekcijske kontrole pošiljki spornog voća na zdravstvenu ispravnost traži i dodatno mišljenje, tj. certifikat da taj proizvod nije tretiran sa spornim pesticidom DBCP, kazali su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?