Novi smjer u strukovnoj školi

U Širokom Brijegu učit će se mehatronika: Informatika, robotika... sve u jednom zanimanju, potpora i od poslodavaca

17.06.2020.
u 11:36

Za buduće srednjoškolce koji podjednako vole elektrotehniku i elektroniku, informatiku i strojarstvo, automatiku i robotiku, a ne mogu se odlučiti što bi upisali nakon završetka osnovnog obrazovanja, rješenje je novi smjer - tehničar za mehatroniku koji Srednja strukovna škola u Širokom Brijegu uvodi već od nove školske godine. To je zanimanje budućnosti. Uči se o električnoj struji, izrađuju tehnički crteži koristeći računala, tu je i 3D modeliranje i pripremanje dizajna za proizvodnju, uči se kako funkcioniraju roboti…, piše Večernji list BiH.

Novo i nepoznato

Prema riječima ravnateljice Srednje strukovne škole prof. Ljerke Naletilić, neki poslodavci čak i iz šireg okružja izjasnili su se da je upravo to profil koji im je već sada potreban i da su spremni školi pružiti potporu. Na projektu se marljivo radi već godinu dana. Koliko je ovo novo i nepoznato zanimanje govori i činjenica, kaže Naletilić, kako su anketom među učenicima devetog razreda provedenom u veljači nastojali doznati što ih najviše zanima, a pokazalo se da više od polovine anketiranih nije ni čulo za pojam - mehatronika. I tek što se počelo s promocijom novog zanimanja, izbila je koronaepidemija. Umjesto uživo, informacije su školama dostavili online, a kakav će biti rezultat, odnosno koliko je uopće zanimanje za novi smjer, pokazat će se uskoro.

- Riječ je o kvalitetnom četverogodišnjem tehničkom programu koji je multidisciplinaran jer zahvaća više struka. U strukovnom dijelu nastavnog programa isprepliću se sadržaji iz elektrotehnike i elektronike, računarstva i strojarstva, automatike i robotike. Općeobrazovni predmeti zastupljeni su najviše tijekom prve dvije godine, dok u trećem i četvrtom razredu znatno raste zastupljenost stručnih i izbornih nastavnih sadržaja. Ovaj program, osim što su ga poslodavci prepoznali kao suvremen i poželjan, pruža čvrst temelj za daljnje obrazovanje u svim područjima tehničkih znanosti - kaže za Večernji list BiH ravnateljica Naletilić. Ideja za uvođenje programa potekla je iz suradnje škole s lokalnim tvrtkama, Ekonomskim vijećem Grada Širokog Brijega i Uredom Vlade ZHŽ-a za europske integracije, kaže Naletilić, dodajući kako su članovi školskih stručnih vijeća elektrotehničke i strojarske skupine predmeta taj program preporučili Nastavničkom vijeću, a onda su svoje rekli i poslodavci. Naletilić podsjeća kako je prije više od godinu dana švicarska fondacija Helvetas, uz još nekoliko škola u BiH, ponudila suradnju i SSŠ-u.

- Kako je jedan od osnovnih ciljeva našeg kurikuluma poboljšati praktične kompetencije učenika, suradnju smo rado prihvatili. Ta fondacija afirmacijom strukovnog obrazovanja naglašava osnaživanje lokalnog tržišta rada u čemu smo, zajedno s gradskim i županijskim strukturama, prepoznali mogućnost za povoljan utjecaj na zapošljavanje u našoj sredini, demografske trendove i, općenito, na kvalitetu života i rada naše mladeži ovdje - kaže Naletilić. Ističe i kako sama činjenica da SSŠ i Gimnazija djeluju u istom prostoru pokazuje da su u tom smislu dosta ograničeni.

Odlični i vrlodobri

- Nadam se kako će se, uz potporu Helvetasa, naših gospodarskih subjekata i lokalne zajednice, do kraja ove godine realizirati plan za opremanje kabineta za mehatroniku, što je presudno za koncepciju projekta - ističe. Inače, upise u prvi razred srednjih škola resorno Ministarstvo ZHŽ-a najavilo je za početak idućeg tjedna, a uvjeti su propisani javnim natječajem koji će uskoro biti objavljen. Propisani bodovni prag od najmanje 42 boda vrijedi za sve četverogodišnje strukovne programe, ali upis ovisi o ukupnom broju i uspjehu učenika prijavljenih za određeni program. - Želimo što veći odziv odličnih i vrlodobrih učenika - kaže ravnateljica dodajući kako je posljednjih godina značajan pad zanimanja za većinu zanimanja III. stupnja obrazovanja iako su neka dosta tražena na burzi rada. Jedan od mogućih razloga je, ističe, otežan pristup daljnjem formalnom obrazovanju nakon trogodišnjeg školovanja.

- Inače, strukovno obrazovanje u Širokom Brijegu počelo je još 1970., a izobrazba u području elektrotehnike i strojarstva od onda traje bez prekida. Izvodimo programe iz područja ekonomije i trgovine, zdravstva, prometa, ugostiteljstva i frizerstva. S obzirom na naša brojna uspješna poduzeća iz industrijskog i uslužnog sektora, nastojat ćemo i dalje pratiti i prilagođavati se potrebama. Ali ne samo za nas nego i globalno. Velik je izazov nositi se s raskorakom između prebrzog razvoja tehnologije i tromosti obrazovnog sustava. Općenito, učenici i roditelji žele kvalitetne obrazovne programe koji imaju perspektivu za zapošljavanje, posebice za nastavak obrazovanja - ističe za Večernji list BiH ravnateljica najstarije strukovne škole na području ZH županije prof. Ljerka Naletilić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?