Turizam

Informacije obećavaju, čeka nas bolja sezona od posljednje dvije, ali ne kao ona 2019.

26.05.2022.
u 06:34

Ono što je do sada zabilježeno u predsezoni, otvara prostor optimizmu i vraća nadu u oporavak turističkog sektora

Turistička sezona koja je pred nama trebala bi rezultirati boljim pokazateljima u odnosu na prošlu i pretprošlu većim brojem dolazaka i noćenja, a posljedično i snažnijim financijskim benefitima, no, na osnovi svih dostupnih podataka, kao i još uvijek prisutnim neizvjesnostima, ipak se neće moći dosegnuti rezultati zabilježeni 2019., piše Večernji list BiH.

Optimizam

Turistički radnici diljem BiH ovih se dana aktivno pripremaju za realizaciju pripremnih aktivnosti na kojima su radili u proteklom razdoblju, a posebno je užurbano u regiji Hercegovine, koja, tradicionalno, u ljetnim mjesecima privlači najveći broj turista. Ono što je do sada zabilježeno u predsezoni otvara prostor velikom optimizmu i vraća nadu u oporavak turističkog sektora.

Andrija Krešić, ravnatelj Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije, u razgovoru za Večernji list ističe kako su očekivanja velika i svi su mišljenja kako bi sezona trebala biti dobra, a posebice u odnosu na prethodne dvije. Kada je riječ o procjeni potencijalnih rezultata ove sezone u odnosu na one zabilježene tijekom 2019., Krešić kaže kako se ipak neće dosegnuti ta razina.

- No dobro je da se situacija popravlja te da kreće naprijed. Naravno, tu su prisutni i neki viši čimbenici jer ne znamo što će biti s pandemijom, tu je i rat u Ukrajini, a nije dobra ni odluka za europske i druge državljane, odnosno taj režim na granici koji bi trebalo mijenjati - upozorio je Krešić. Predlaže stoga ukidanje potvrda koje su i dalje na snazi pri ulasku u BiH, osim za državljane susjednih zemalja - Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Uputio je i apel nadležnima u Vijeću ministara BiH kako bi se olakšao ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

- Mislim kako bi to umnogome pridonijelo većem broju dolazaka na prostor Bosne i Hercegovine, a samim time i na prostor naše županije - kazao je Krešić. Regija Hercegovine sa svojim iznimnim turističkim potencijalima ima i mogućnosti ostvarivanja suradnje s dalmatinskim županijama u susjednoj Republici Hrvatskoj, a napose projektima međugranične suradnje. Na turizam se pritom gleda kao na ekonomsku granu koja, poglavito u zaleđu, ima mogućnost snažnijeg razvoja, a samim time i podizanja standarda u nizu lokalnih zajednica na jugu Hercegovine.
Ovoga tjedna u Ravnom su predstavnici Hercegovačko-neretvanske županije imali produktivan sastanak s kolegama iz Dubrovačko-neretvanske županije, predvođenim županom Nikolom Dobroslavićem i njegovim bliskim suradnicima, uz kojega su bili i čelnici županijske skupštine DNŽ-a, kao i prijateljskih gradova Dubrovnika i Župe Dubrovačke.

Suradnja

Uz premijera Hercegovačko-neretvanske županije Nevenka Hercega i načelnika Općine Ravno Andriju Šimunovića sastanku su nazočili i kolege iz općina koje su u neposrednom susjedstvu domaćinu - gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić, gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković te načelnik općine Neum Dragan Jurković.

- Otvorili smo niz važnih tema koje tematiziraju nastavak i razvoj prekogranične suradnje na više infrastrukturnih projekata koje su od životne važnosti za naša pogranična područja, osobito za brzorastući prostor Ivanice - kazao je Herceg, a ovom je prilikom potvrdio i kako je dogovoren snažan zamah u nizu zajedničkih projekata, kako razmjenom iskustava tako i konkretnim prekograničnim apliciranjima za europska sredstva u cilju rasta i razvitka najjužnijeg prostora.
Pored prekogranične suradnje, za jačanje domaćih kapaciteta od iznimnog je značaja i uvezivanje nekoliko ekonomskih grana, poput poljoprivrede i agroturizma, a sve u cilju stvaranja održivog okvira koji će svakom posjetitelju ponuditi najbolje od svake lokalne zajednice.
Održivost, ali i osnaživanje uloge sela u toj ponudi, strateška je misao vodilja s kojom Bosna i Hercegovina nastoji konkurirati u današnjem vremenu, a važnu ulogu u ostvarivanju što boljih turističkih pokazatelja ima i suradnja različitih razina vlasti na projektima podizanja turističke ponude.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije