podaci za siječnj

Inflacija u BiH dva posto, evo gdje je bio najveći rast cijena

štednja, inflacija
Ilustracija
07.03.2024.
u 20:54

Prema procjenama Centralne banke Bosne i Hercegovine ukupna inflacije za prvo tromjesečje 2024. godine iznosit će 2,0%, a temeljna inflacija 4,4%.

Inflacija na godišnjoj razini u Bosni i Hercegovini (BiH), u siječnju ove godine, iznosila je dva posto, što se označava prihvatljivom razinom rasta cijena osnovnih proizvoda i usluga.
Najveći rast cijena, u odnosu na razdoblje od prije godinu dana, zabilježen je u odjeljku ostalih dobara i usluga 8,2 posto, restorana i hotela 6,6 posto, te alkoholnih pića i duhana 4,8 posto, piše Indikator.

Prosječni rast cijena namještaja, kućanskih uređaja i redovnog održavanja kuće bio je 4,3 posto, dok su u oblasti rekreacije i kulture cijene više za 4,2 posto. Zdravstvo je bilo skuplje za tri posto, a hrana i bezalkoholni napici poskupjeli su za 2,9 posto. Cijene odjeće i obuće su pale za 6,2 posto, a prevoza za 3,3 posto.

Na mjesečnoj razini, cijene su u siječnju porasle za  0,2 posto u odnosu na prosinac, najviše, po 0,8 posto, u odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića i ostalih dobara i usluga. Pad cijena registriran je u odjeljcima odjeće i obuće za tri posto, stanovanja i režijskih izdataka za 0,3 posto, te zdravstva i prevoza za po 0,2 posto.

U 2024. godini očekuje se stagnacija cijena. Prema procjenama Centralne banke Bosne i Hercegovine ukupna inflacije za prvo tromjesečje 2024. godine iznosit će 2,0%, a temeljna inflacija 4,4%.
Ukupna inflacija za 2023. godinu bila je 6,1 posto.

Podsjetimo, Europska centralna banka inflaciju od 2 posto smatra ciljanom razinom rasta potrošačkih cijena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije