SEZONA VIRUSA

Infektolog objasnio može li se razlikovati gripa, COVID i prehlada: Simptomi su se mijenjali

gripa
29.12.2022.
u 07:08

"Bez obzira na kliničko iskustvo relativno je teško razlikovati gripu od COVID-a. Ne mogu baš reći da postoji ovoga časa neki specifični simptom na osnovi kojega bih rekao 'ovo je vjerojatno gripa', 'ovo je vjerojatno COVID'", kaže Tešović

Infektolog Goran Tešović govorio je o simptomima gripe i COVID-a te je objasnio može li se razlikovati ta dva virusa.  

- Simptomi COVID-a tijekom pandemije su se prilično mijenjali. Međutim, zapravo je to teško međusobno razlikovati. Naglašeni su neki opći simptomi, povišena tjelesna temperatura, glavobolja. Respiratornih simptoma ima, u pravilu ne na početku bolesti. Dakle, bez obzira na kliničko iskustvo relativno je teško razlikovati gripu od COVID-a. Ne mogu baš reći da postoji ovoga časa neki specifični simptom na osnovi kojega bih rekao 'ovo je vjerojatno gripa', 'ovo je vjerojatno COVID'- rekao je za Dnevnik Nove TV Tešović.

Iako gripe nije bilo dvije godine, Tešović kaže kako ne misli da se našem organizmu sada teže izboriti s njom.  

- Ono što mi sada vidimo, to su uobičajene kliničke slike, dominantno među djecom. Uglavnom među predškolskom i školskom djecom, koji imaju nekomplicirani oblik influence. Dakle, ne viđamo neke posebno teške kliničke oblike influence. Prvenstveno sve ovisi o virusu. Ovoga trenutka, barem među našim bolesnicima, dominira gripa A, i to ona koja, recimo, izaziva nešto blaži oblik bolesti - kazao je.  
Potvrdio je kako ima i slučajeva zaraze fluronom, gripom i COVID-om u isto vrijeme.  

- To smo vidjeli i prošle godine. Ne sjećam se da je neki od tih bolesnika imao značajno težu kliničku sliku bolesti u odnosu na one koji su bili inficirani samo jednim od ta dva virusa - kazao je infektolog. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije