Indeks digitalne ekonomije BiH najlošiji u regiji: EBRD spreman podržati širenje interneta

digitalno
28.03.2023.
u 19:09

Digitalizacija je glavni pokretač ekonomskog razvoja i približavanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji - rekao je Denk

Direktor Odjela za strategije politike i provedbu u Europskoj banci za obnovu i razvoj Christoph Denk izjavio je za Fenu kako je ta institucija spremna pripremiti studije širenja interneta u BiH i financirati taj proces.

Istaknuo je kako je trenutno cijena interneta u BiH dvostruko viša nego u zemljama EU, dok su istovremeno brzine interneta mnogo manje, te kako postoji mnogo potencijala za uvođenje bržeg i jeftinijeg interneta.

- U Sarajevo sam doputovao kako bi vidio na koji načinn EBRD može pomoći Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu u digitalizaciji ekonomije. Digitalizacija je glavni pokretač ekonomskog razvoja i približavanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji - rekao je Denk, piše Indikator

Dodao je kako je održao uspješan sastanak s ministrom komunikacija i prometa BiH Edinom Fortom na kojem su se suglasili o važnosti razvoja digitalne infrastrukture u BiH, što uključuje širenje interneta u ruralnim područjima.

Pojasnio je kako se EBRD i EU posebno zalažu za digitalizaciju malih kompanija u BiH i zajedno s lokalnim bankama kroz program ''Go Digital'' bit će osigurana sredstva za taj proces.

Denk je naveo kako provode i savjetodavni program podrške digitalizaciji kompanija te je održao uspješan sastanak s predstavnicima tvrtke MDG, koja je značajno poboljšala svoju izvoznu strategiju zahvaljujući tom programu.

Najave iz EBRD-a dolaze istovremeno kada je objavljeno kako je BiH najlošija u regiji po ineksu DESI (Indeks digitalne ekonomije i društva) među državama Zapadnog Balkana za 2022. godinu.

Crna Gora sa 35,1 bodom ima najveći DESI indeks, iza nje je Srbij sa 34,9 bodova, Albanija sa 32 boda, a potom slijede Sjeverna Makedonijasa 27,4 boda, Kosovo sa 26,1 bod i Bosna i Hercegovina sa 23,2 boda.

Prosjek DESI za države Zapadnog Balkana iznosi 29,7 bodova, dok prosjek DESI na razini država EU iznosu 52,3 boda.

DESI indeks sastoji se od četiri indikatora: ljudski kapital, povezanost, usvajanje digitalnih tehnologija i digitalni javni servisi.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?