Imerzivna izložba „Imagine Picasso“

10.12.2023.
u 11:00

Zürich – Imerzivna izložba „Imagine Picasso“ je organizirana u Zürichu, u Osvjetljenoj dvorani MAAG Music & Art AG od 15. studenoga 2023. do 28. siječnja 2024. Izložba je otvorena u povodu 50. obljetnice smrti velikog španjolskog i francuskog umjetnika Pabla Picassa (Málaga, 25. listopada 1881.-Mougins, 8. travnja 1973.). Autori izložbe su Annabelle Mauger i Julien Baron. Prije Züricha,izložba je bila postavljena u Lyonu, Quebecu, Vancoveru, Atlanti, San Franciscu, Madridu i SãoPaulu.

 Autori izložbe žele provesti posjetitelje kroz djela velikog španjolskog umjetnika. Izabrali su 217 Picassovih djela koje su snimili i projiciraju s više od 40 projektora u divovskim dimenzijama pomoću „Image Totale“ jedinstvene tehnologije za oblikovanje imerzivnih izložbi (eng. immersive experience – iskustvo koje potpuno obuhvaća gledatelja). Projekcije prati glazba više umjetnika kojom se želi stvoriti ugodan ugođaj praćenja velikih projekcija na zidovima i posjetiteljima omogućiti jedinstveno iskustvo izložbe. Androula Michael, stručnjakinja za Picassovu umjetnosti i kustosica izložbe, kaže kako ova izložba, osim edukativne dimenzije, ima za cilj i „stvoriti prostor za osjećaje, snove i kontemplaciju koji su dostupni svima, bez obzira na dob, jezik i kulturu“. Organizatorima je bitno da izložba privlači i mlade osobe.

Marin Ivanović kaže kako se „imerzivnim izložbama želi umjetnost približiti onoj publici kojoj ne bi bila bliska da je postavljena na klasični način. U svojoj biti imerzivna izložba želi popularizirati umjetnost i taj bi model češće trebalo primijeniti i u našim muzejima kako bi se dokinula predrasuda o elitističkoj poziciji kulture.“ Suvremena umjetnička, muzejska i galerijska scena na globalnoj razini pokušava tražiti nove načine prezentacije umjetnosti, a  jedan od njih je imerzivni pristup kao što je „Imagine Picasso“ koja je ove godine obišla više gradova u Americi i Europi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije