VSTV

Imenovano osam tužitelja u Tužiteljstvo BiH i zamjenik glavnog tužitelja

pravosuđe
07.12.2015.
u 21:01

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH imenovalo je osam tužitelja u Tužiteljstvo BiH i jednog zamjenika glavnog tužitelja. Na sedmoj, redovnoj sjednici, za tužitelje su imenovani: Suada Pašić, Merisa Nurkić, Hajrudin Mujanović, Ljubo Badnjar, Nives Kanevčev, Violeta Mandić, Elvira Stanojlović i Biljana Golijanin.

Za još dva kandidata natječaj će biti ponovljen.

Na funkciju zamjenika glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH VSTV BiH imenovao je Ozrenku Nešković. Na prijedlog Podvijeća RS VSTV BiH za predsjednika Vrhovnog suda RS-a i suca u Vrhovni sud RS-a imenovao je Vesnu Antonić.

Članovi VSTV-a nisu se dogovorili u vezi s imenovanjima sudaca u Sud BiH, a što je bilo planirano dnevnim redom. To će, kako su najavili, završiti na narednoj sjednici koja je planirana za 20. i 21. prosinca.

Većina članova bila je stava da niti jedan kandidat nije ispunjavao uvjete, a koji su trenutno potrebni za bolje funkcioniranje Suda BiH. Po njihovim riječima, potrebni su kandidati koji imaju iskustvo u suđenju ratnih zločina.

Na poziciju zamjenika glavnog tužitelja Tužiteljstva Brčko Distrikta BiH imenovan je Pavo Radoš, a na poziciju suca Osnovnog suda Brčko Distrikta BiH Fuad Zlatić.

VSTV BiH donio i odluke o imenovanju nositelja pravosudnih funkcija u Federaciji BiH. Na poziciju sudije Općinskog suda u Bugojnu izabran je Ivan Gudelj.

Na poziciju dodatnog suca Općinskog suda u Sarajevu izabrana je Edina Kršlak. Ivana Baković - Jukić imenovana je na poziciju dodatnog suca Općinskog suda u Zenici. Na poziciju stručnog suradnika Općinskog suda u Bihaću imenovana je Maida Berberović.

Na poziciju tužitelja Županijskog tužiteljstva SŽ imenovani su: Lejla Kurtanović, Aida Bajrektarević, Samir Selimović, Edin Šaćirović, Feđa Fejzagić, Nevena Aličehajić, Bojana Jolović, Blaženka Grujić, Maja Jovičić - Breko, Dejana Šućur i Jasminka Knežević.

Članovi VSTV-a razmatrali su i izjavu Ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića u kojoj je kazao da članovi tog vijeća Goran Nezirović i Admir Suljagić ''vrše opstrukciju izbora tužitelja u Tužiteljstvo BiH, koji se provode u cilju povećanja kapaciteta tog tužiteljstva i pojačanog rada na predmetima terorizma''.

Ipak, naglašeno je da se ta izjava smatra neprimjerenom s obzirom na to da se ne temelji na činjenicama.

Članovi su na početku sjednice odbili zahtjev predsjednika Vrhovnog suda RS Želimira Barića za izuzeće predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije u natječajnoj proceduri za izbor predsjednika Vrhovnog suda RS-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije