bih na nogama nakon ubojstva

‘Imamo migrantsku krizu epskih razmjera koja godinama neće završiti. Ovo je udar na državu’

20.11.2020.
u 18:25

BiH oplakuje 36-godišnjeg Jasmina Berovića. Šejla Đelilović, djevojka mladića koji je ubijen na Ilidži i s kojim je bila u dugogodišnjoj vezi, a uskoro su se trebali i vjenčati, ostavila je potresnu oproštajnu poruku u kojoj, između ostalog, navodi: “Živote moj, premalo je trajalo”. Njegov brat i dalje je u bolnici, piše Večernji list BiH.

Migrant iz Maroka Hacham Aglaras, uhićen je jučer u napuštenoj prostoriji na području sarajevskog Novoga Grada zbog ovog ubojstva, međutim, danas je oslobođen tih optužbi jer se kriminalističkom obradom ustanovilo da nema veze s počinjenim kaznenim djelom.

Opasne Cikotićeve izjave

Na ulicama su ovih dana žitelji Sarajeva koji od mjerodavnih traže reakciju zbog migrantske krize u ovoj zemlji te ostavku ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića koji je po dolasku na dužnost legalizirao migrante rekavši da je deportacija migranata u njihove zemlje, što je svojedobno predlagao njegov prethodnik na dužnosti Fahrudin Radončić, samo “seksi ideja jer su oni kao turisti koji troše novac u ovoj zemlji”. Nije se Cikotić proslavio ni nakon posljednjeg zločina koji je potresao BiH pa se iz njegovih riječi može zaključiti da je ovo ubojstvo tek jedan nesretan slučaj. Na prosvjedu u Sarajevu institucijama je poručeno da ako se već one neće brinuti za sigurnost građana ove zemlje, “ima hrabrih koji će se suprotstaviti svakom obliku kriminala”.

Ismir Jusko, prvi čovjek MUP-a Sarajevske županije, kazao je: - Upozorio sam da je pitanje dana kad će se ovo dogoditi, rekao sam Cikotiću da on sam, kao i Radončić, neće moći ništa napraviti. Rekao sam da migranti koji mogu ići odavde trebaju ići odavde. Migranti ulaze i izlaze iz županija kako žele, županije nisu hermetički zatvorene… Ako se to po vertikali ne uradi, imat ćemo problema… Neki migranti su se udomaćili, onaj što je optužen za ubojstvo već je više od godinu dana tu. Uhićivan je zbog droge. Kriza koju mi imamo migrantska je kriza epskih razmjera. Neće se završiti preko noći, čak ni za nekoliko godina - komentirao je Jusko.

Ubojstvo sugrađanina ocijenio je udarom na državu jer je ubijeni samo štitio svoju imovinu te poštivao zakone ove države tako što nije htio raditi nakon ponoći. Spomenuo je i da su migranti na dan ubojstva napali i policiju. Naime, policajci koji su osiguravali migrantski kamp u Blažuju napadnuti su šakama i nogama, jedan je zadobio lomove rebara, a drugom policajcu je izbijen zub.

Razmatrana situacija

Situaciju je komentirao i prvi čovjek MUP-a FBiH Aljoša Čampara. - Migrante moramo vraćati, kontrolirati ih potpuno da nemaju ovu vrstu neograničenog kretanja – rekao je, između ostalog, Čampara. Povjerenstvo za sigurnost Skupštine Sarajevske županije održalo je sjednicu na kojoj je razmatrana značajno pogoršana sigurnosna situacija te je pozvalo Ministarstvo sigurnosti BiH, u skladu s ekskluzivnom nadležnošću, da neizostavno provodi propisane procedure i način organizacije službe vezano za kretanje i boravaka stranaca - migranata u BiH.

Povjerenstvo je pozvalo Ministarstvo da žurno počne primjenjivati postojeće propise za deportaciju migranata koji budu uhvaćeni u kršenju propisa BiH, uključujući i donošenje novih propisa koji se odnose na ograničenje kretanja u određenom razdoblju, kao i definiranje protokola vezanih za neposjedovanje isprava o identitetu.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije