PAD S TRAKTORA

Imala je minimalne šanse za preživljavanje: Kako su liječnici spasili život djevojčici Anđeli

Autori: Vecernji.hr, Hina
17.12.2021.
u 10:47

U Klinici za dječje bolesti Zagreb održana je konferencija za novinare u povodu velikog uspjeha hrvatske medicine - oporavka i izlaska iz bolnice djevojčice koja je nesretno stradala u padu s traktora.

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić zahvalio se svima koji su sudjelovali u liječenju i oporavku djevojčice. - Radi se o jednom izuzetnom medicinskom uspjehu i pobjedi humanosti iz aspekta bezuvjetne i nesebične pomoći jednoj djevojčici koja je strani državljanin. Priča je počela tijekom srpnja ove godine pozivom ministra prema meni - rekao je Roić.

- Proces liječenja bio je izuzetno težak, dugotrajan i kompleksan. Trajao je sve do danas - rekao je Roić.

Dodao je kako je bila pomoć i drugih stručnjaka iz drugih ustanova. Zahvalio se svima koji su pomagali i uključili se. Djevojčica je stigla iz Bosanskog Broda nakon što ju je pregazio traktor.  Medijima se obratila i djevojčica Anđela. - Djevojčica je zaprimljena kod nas hitnom intervencijom ministra zdravlja koji je prepoznao hitnost situacije i djevojčicu uputio u našu kliniku. Ozlijede i šok koji je djevojčica doživjela bili su iznimno veliki i šanse za njeno preživljavanje po međunarodnoj skali dječje traume bile su minimalne. Brzom liječničkom intervencijom i promišljenim pristupom u 16 kirurških zahvata danas imamo zdravu i funkcionalnu djevojčicu - rekao je Višnjić. - Kod male Anđele bilo je ozlijeđeno šest organskih sustava. Imala je ozbiljna oštećenja u trbuhu, urotrakta, kože i kožnog pokrova i reproduktivnog sustava - rekao je predstojnik Klinike Zavoda za abdominalnu kirurgiju Klinike za dječje bolesti Stjepan Višnjić. - Prvih 20 dana nam je trebalo da ostvarimo bazično, da curica ima šanse da se može izvući - rekao je i dodao da je imala ozbiljno oštećena pluća.

- Od 25.7. do 6.8. svaki dan je bila neposredna borba za život - kazao je i dodao da su tada procijenili da je vrijeme za početak rekonstrukcije. U 16 operativnih zahvata sudjelovalo je 12 kirurga. Sudjelovali su liječnici iz četiri zagrebačke klinike.  - Izuzetno je važno da je svih 16 zahvata značilo korak naprijed ka izlječenju. Nismo imali koraka natrag. Stalno smo išli korak po korak naprijed što znači da je naša strategija i odabir operacija kako rekonstruirati bila pogođena - rekao je.

- Ukupni skor trauma Anđeli bio je 1 i to je otprilike 98 posto smrtnosti - rekao je. Majka male Anđele zahvalila se svima. - Sami Bog ju je sačuvao da ostane živa, ostalo su doktori uspjeli napraviti. Stvarno su svi ljubazni prema nama, prema Anđeli. Ona je tu 24 sata provodila, ja sam svaki dan na nekoliko sati dolazila. Stvarno nemamo nikakve loše i negativne komentare, sada su tek shvatili njihov uspjeh.

Hvala vam svima - rekla je majka i dodala da odlaze kući čim završi konferencija. Majka je rekla kako nisu gubili nadu iako su doktori govorili da je situacija jako loša. Anđela se veseli povratku kući i igranju s bratom.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije