nakon konferencije EBRD-a

Ideja o “balkanskom Schengenu” mora zaživjeti

11.05.2019.
u 18:26

Bosanskohercegovačke vlasti zadovoljne su organizacijom i rezultatima godišnje konferencije Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD), koja je ovog tjedna održana u Sarajevu, piše Večernji list BiH. 

- Bosna i Hercegovina kada hoće, to i može, a ono što je najvažnije je da smo iz BiH poslali najbolju sliku koja jest i treba da ide s ovih prostora, a to je da je, poslije stabilnosti i sigurnosti, najvažniji segment ekonomija i stavljanje naših ljudskih i prirodnih potencijala u funkciju ekonomskog razvoja BiH - izjavio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sumirajući dosadašnje pokazatelje o konferenciji EBRD-a.

Brojna izaslanstva

Naveo je da je nazočilo više od 3000 sudionika, 70 izaslanstava guvernera EBRD-a, poslovna izaslanstva, gospodarstvenici iz više od 70 zemalja i ekonomija s kojima EBRD ima poslovne kontakte te u kojima EBRD investira. Više od 600 prisutnih bilo je izravno iz poslovne zajednice izvan BiH, a održano je i 49 različitih sastanaka, konferencija, foruma i sesija na šest lokacija.

- Prva i najvažnija stvar jest da smo prezentirali investicijske i ekonomske potencijale BiH i još jednom gostima i potencijalnim investitorima predstavili napredak koji je ostvaren u posljednje četiri godine, potencijale i atraktivne projekte za koje smo pokazali i dokazali da su profitabilni - istaknuo je Zvizdić dodajući da je ova konferencija na neki način bila posvećena gospodarstvu BiH, ekonomskom povezivanju i jačanju regije.

Investicije i projekti

Neki od rezultata konferencije odnose se na značajne inicijative koje su se pojavile, kao što je kreiranje zajedničke investicijske platforme preko koje bi zapadni Balkan mogao nastupati jedinstveno prema trećim tržištima, a jednako dobra ideja, kako je dodao Zvizdić, jest da se napravi slobodno tržište radne snage, posebno za mlade ljude na prostoru zapadnog Balkana, što znači međusobno priznavanje diploma, pratećih certifikata i mogućnost mladima da bez ikakvih problema rade na prostoru ne samo zapadnog Balkana nego i šire.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da je želja bila poslati iz Bosne i Hercegovine jednu drugačiju, bolju sliku. Dodao je da politički jaz unutar regije snažno sputava ekonomsko povezivanje i rast zemalja, pa je vrlo važno što je iz Sarajeva poteklo više inicijativa koje su zajednički nazvali “balkanski Schengen”.

- I to su rekli oni, ne mi ili netko sa strane, nego premijeri i predsjednici, rekli su da nam treba taj “balkanski Schengen” i kada je riječ o migraciji radne snage, odnosno slobodnom tržištu radne snage, kao i balkanske mreže autocesta. Uvjeren sam da će ova ideja živjeti i da, možda, ne u tako daleko vrijeme dođemo do tog jednog prostora koji je mnogo veći od onog koji sada zovemo CEFTA. To je ta nadogradnja. Ja to snažno podržavam, mislim da bi to u budućnosti bilo vrlo važno - kazao je Šarović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije