Veliki požar

Iako vatra nije u potpunosti lokalizirana u Neumu se situacija stabilizira

Foto: Neum.online
1/8
03.08.2022.
u 07:33

Vatrena stihija se nošena jakim vjetrom proširila prema Prapratnici, Gracu i Zerlenikovcu gdje još uvijek ugrožava stanovništvo, privatne i gospodarske objekte.

Požar velikih razmjera koji je izbio u utorak ujutro ni 24 sata kasnije nije u potpunosti stavljen pod kontrolu.

Vatrena stihija nošena jakim vjetrom proširila se prema Prapratnici, Gracu i Zerlenikovcu gdje još uvijek ugrožava stanovništvo, privatne i gospodarske objekte.

"Požarna linija je ogromna, a jak vjetar otežava gašenje vatre", rekao je jutros za Klix.ba glasnogovornik Civilne zaštite HNŽ Pero Pavlović.

Kako se doznaje, tijekom noći je poslan zahtjev Oružanim snagama BiH za angažman helikopterske jedinice koji bi gasili požar iz zraka.

Kako piše Neum.online, vatrogasci su cijelu noć branili sela i kuće i uspješno su to odradili. Trenutno gori na području Prapratnice s obje strane, prema Žabi i prema Zelenikovcu i Hotnju, ali gore brda i polja, nema ugroze za stanovnike.

Iz Civilne zaštite jutros kažu kako su jučerašnji dan i noć bili izuzetno teški i naporni za sve vatrogasce i pripadnike CZ , kao i kolege koje su im pritekli u pomoć. Naglasili su kako su dvije vatrogasne postrojbe iz Mostara ostale s njima na požarištu cijelu noć.

U ispomoć neumskim vatrogascima jučer su stigle ekipe iz Slanog, Stona, Mostara i Čapljine.

S obzirom da je trenutno ljetna sezona na svom vrhuncu te da su u Neumu brojni domaći i strani turisti, Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera Neum, kaže:

"Područje centra Neuma nije ugroženo. Požarom su bila zahvaćena sela oko Neuma ali jutros se, prema posljednim informacijama koje sam dobio, situacija stabilizira iako vatra nije u potpunosti lokalizirana", kaže Butigan.

On je također potvrdio da su promptnim djelovanjem vatrogasaca obranjene kuće, ali i ljudski životi tako da nije bilo ozlijeđenih.

Vatra koju je jak vjetar proširio prema mjestima Prepratnica, Grac i Zerlenikovac prijetila je stanovnicima i objektima, međutim zahvaljujući akciji vatrogasnih društava iz Slanog, Stona, Mostara i Čapljine koji su pritekli u pomoć neumskim vatrogascima - nije bilo ozlijeđenih.

Također treba istaknuti da je put Neum - Stolac pušten u promet.

Podsjetimo, jučer u poslijepodnevnim satima na širem području Neuma požar je zahvatio borovu šumu uslijed čega je bila blokirana i prometnica u blizini jedinog bosanskohercegovačkog grada na moru, točnije na ulazu u grad iz pravca Stoca.

 

 

Načelnik općine Neum Dragan Jurković je za Avaz rekao da su spašena sela koja su bila ugrožena.

- Ima dosta štete na maslinicima, a i dio pčela je uništen. Vidjet ćemo koje su razmjere i posljedice požara. Srećom nije bilo ljudskih žrtava - rekao je Jurković.

Dodaje klako je izgorjela samo jedna napuštena kuća.

Na Facebbook stranici Lignjolov Neum  objavljen je video s terena:

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?