podaci Agencije za statiku BiH

Iako usporava, inflacija u BiH još uvijek dvocifrena: Cijene hrane nastavile rasti

trgovina market
29.04.2023.
u 09:34

Za visoku inflaciju zaslužne su cijene hrane i bezalkoholnih napitaka, namještaja i redovitog održavanja koje su imale najveći rast unatrag godinu dana.

Iako je nastavila usporavati, inflacija u Bosni i Hercegovini još uvijek je dvocifrena. Godišnji rast indeksa potrošačkih cijena pao je sa 12,9 posto u veljači na 10,3 posto na godišnjoj razini, najviše kao rezultat utjecaja baznog efekta i pojeftinjenja usluga prijevoza usljed nižih cijena nafte.

Za visoku inflaciju zaslužne su cijene hrane i bezalkoholnih napitaka, namještaja i redovitog održavanja koje su imale najveći rast unatrag godinu dana.

Tako su, prema podacima Agencije za statiku BiH, proizvodi u odjeljku Hrana i bezalkoholni napici na godišnjoj razini poskupjeli za 19 posto, dok je u odjeljcima Namještaj, kućanski uređaji i redovito održavanje kuće poskupljenje je iznosilo 12,1 posto, piše Indikator.

Veći skok cijena bio je i za usluge stanovanja i režijske izdatke (11,9 posto), kao i za ostala dobra i usluge (10,2 posto).

Prosječni pad cijena je zabilježen u odjeljcima Odjeća i obuća za 6,1 posto i Prevoz za 0,9 posto.

Na mjesečnoj razini rast cijena u ožujku bio je 0,4 posto u odnosu na veljaču.

Nastavile su rasti cijene hrane, koje su povećane za 0,9 posto u odnosu na mjesec prije. Alkoholna pića i duhan bili su skuplji za 2,4 posto, Odjeća i obuća za 2,1 posto a Ostala dobra i usluge za 1,8 posto.

Pad cijena na mjesečnom razini zabilježen je u odjeljcima Stanovanje i režijski izdaci za 0,3 posto te Prevoz za 1,5 posto.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije