kreditiranje

I zaposleni teško do kredita u bankama, obrtnici nikako...

Geschäftsmenschen besprechen die Arbeit
13.09.2016.
u 08:00

Da je u BiH teško živjeti od prosječne plaće, pokazuju brojni primjeri. Teško, pa gotovo i nemoguće je pronaći one koji bez kredita mogu završiti neke ozbiljnije projekte, kao što su izgradnja kuće, kupnja stana, čak i nekog jeftinijeg automobila i slično. Ali, problem je što ni kredit u BiH nije lako dobiti. Procedure su komplicirane i dugotrajne, piše Večernji list BiH. Ocjenjivanje kreditne sposobnosti stalno zaposlenog podrazumijeva da klijent ima ugovor na neodređeno vrijeme. Stoga, onaj tko nije zaposlen, a živi od iznajmljivanja nekretnina, ne može dobiti kredit, a više samostalnih poduzetnika obrtnika nam je slalo mail žaleći se kako ne mogu podići kredit u banci premda vode vlastiti obrt. Kako bi BiH uskoro mogla zaostajati i za zemljama okruženja, pokazuje primjer o kojem je ovih dana pisao “EuroBlic”, a to je da banke u Srbiji razmišljaju o kreditiranju građana koji nemaju stalno zaposlenje, kao i onih koji rade, a nisu prijavljeni.

- Bavim se stočarstvom i sadnjom voća i povrća te kvalitetno zaradim prodajući vlastite proizvode. Ulažem dosta u infrastrukturu i uzimam pozajmice od mikrokreditnih organizacija jer s bankama ne mogu ni početi pregovarati. Kamate na posuđeni novac od MKO-a su ogromne, ali to je jedina opcija, govori nam jedan zemljoradnik iz zapadne Hercegovine.

Iz Udruge banaka BiH kažu kako kreditna sposobnost ne ovisi samo o radnom odnosu nego i drugim izvorima prihoda, od nekretnina, zakupnine, rente, pa kredit mogu dobiti i oni koji ne rade “ako jamče da će ga vraćati”. - Banke se mogu osigurati pomoću hipoteke ili na druge načine, a o svakoj pojedinoj banci ovisi hoće li pristati kreditirati klijente koji nisu u stalnom radnom odnosu, kaže Mijo Mišić, tajnik Udruge banaka BiH.

Ključne riječi

Komentara 2

RE
REGINATREVOR
13:17 17.10.2017.

Zdravo, moje ime je Regina Trevor, a ja sam bila žrtva prijevare u rukama lažnih zajmodavaca, izgubila sam do 3.000EUROS, i kao rezultat toga, pala sam u HGE dug. Moje poslovanje se raspalo i nisam imala kamo otići. dok nisam upoznao Mariju HEINZE, koja mi je dala zajam s niskom kamatnom stopom, a ja sam odmah vratio sav novac koji sam izgubio. Također možete dobiti dobar i siguran zajam kao i ja. Sve što trebate učiniti je kontaktirati ovu ženu putem ove e-pošte: mariaheinze@marquezfinanceltd.com Sigurna sam da ćete naći pomoć kao što sam učinio. Možete me kontaktirati i za više informacija putem ove e-pošte: reginatrevor50@gmail.com

RE
REGINATREVOR
13:18 17.10.2017.

moje ime je Regina Trevor, a ja sam bila žrtva prijevare u rukama lažnih zajmodavaca, izgubila sam do 3.000EUROS, i kao rezultat toga, pala sam u HGE dug. Moje poslovanje se raspalo i nisam imala kamo otići. dok nisam upoznaoo Mariju HEINZE, koja mi je dala zajam s niskom kamatnom stopom, a ja sam odmah vratio sav novac koji sam izgubio. Također možete dobiti dobar i siguran zajam kao i ja. Sve što trebate učiniti je kontaktirati ovu ženu putem ove e-pošte: mariaheinze@marquezfinanceltd.com Sigurna sam da ćete naći pomoć kao što sam učinio. Možete me kontaktirati i za više informacija putem ove e-pošte: reginatrevor50@gmail.com

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije