Valu poskupljenja se nastavlja

I stomatolozi podigli cijene: Postaje li odlazak kod zubara luksuz?

zubar
28.02.2022.
u 07:33

U većini stomatoloških ordinacija vađenje zuba je deset maraka skuplje, pa sada iznosi 30 KM za stalni, a 20 KM za mliječni zub.

Valu poskupljenja pridružili su se i stomatolozi. U stomatološkim ordinacijama širom Republike Srpske veće su cijene usluga. Stomatolozi kao glavni razlog skoka cijena navode poskupljenje materijala i opreme.

Stomatolozi u Republici Srpskoj od početka godine podigli su cijene za 20 posto. Otežan rad u uvjetima pandemije prinudio ih je na ovaj korak, kažu u Komori doktora stomatologije entiteta, javlja BHRT.

"Dogovor između stomatologa, osobito banjolučke regije bio je da se cijene otprilike nekih 20 do 30 odsto povećaju. I dentalne kuće od kojih mi kupujemo stomatološke materijale, povećale su cijene čak do 40 ili 50 posto", kaže Saša Dabić, predsjednik Komore doktora stomatologije Republike Srpske.

Trenutno se radi na definiranju obvezne minimalne cijene usluga, čije se usvajanje očekuje do svibnja. Iako ima odstupanja, u većini stomatoloških ordinacija vađenje zuba je deset maraka skuplje, pa sada iznosi 30 KM za stalni, a 20 KM za mliječni zub. 

"Ja sam u privatnom poslu, u privatnoj ambulanti već 16 godina i cijene se od tad nisu mijenjale", navodi Dabić.

Za građane je poskupljenje stomatoloških usluga još jedan udarac na ionako osiromašeni kućni proračun. Za mnoge odlazak kod zubara postaje luksuz.

Dobra vijest je da u Domovima zdravlja još uvijek nije došlo do porasta cijena.

"S obzirom da je ugovor potpisan s fondom, neće doći do promjene cijena ni u ovoj godini. Pacijenti do navršene 15. godine imaju sve besplatno kao i oni koji su navršili 65 godina, a između se plaća participacija", navodi za BHRT prim. dr Tomo Manojlović, načelnik Službe stomatologije Doma zdravlja Bijeljina.

Inače, zbog povoljnih cijena stomatoloških usluga, u našoj zemlji posljednjih godina u procvatu je i tzv. ”stomatološki turizam”. Na tisuće građana Europe godišnje koristi usluge zubara u našoj zemlji, jer su cijene bile znatno jeftinije na zapadu. Hoće li poskupljenja utjecati i na to, bit će poznato već početkom svibnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije