Traže veću zaštitu

I socijalni radnici na meti napada

16.07.2017.
u 10:12

Djelatnici centara za socijalni rad u BiH veoma često susreću se s raznim napadima i prijetnjama, te smatraju da im je potrebna policijska zaštita, a posebno nakon posljednjih ubojstava u Srbiji koja su potresla i šokirala čitavu regiju. Prijetnje koji se odnose na socijalne djelatnike u javnosti odjeknu tek kada eskaliraju u fizičko nasilje, pa se tako problem loših uvjeta rada i sustava koji ih ne štiti pojavljuje obično kao dodatak tekstu ispod debelog naslova “Pretukao socijalnu radnicu”.

Vlastiti angažman

Iako se nisu sretali s teškim zločinima kao što su stravična ubojstva dvije žene i jednog djeteta koja su se dogodila u Srbiji u centrima za socijalni rad, svaku vrstu napada je potrebno spriječiti, a alarmantna je činjenica da država po zakonu ovim ustanovama nije dužna osigurati policijsko osiguranje. Zbog toga su neka rukovodstva samoinicijativno angažirali privatne zaštitarske službe, a većina ih nema. ”Godišnje imamo nekoliko slučajeva verbalnih prijetnji, ali i pokušaja fizičkih nasrtaja na djelatnike. Unazad nekoliko godina broj prijetnji je povećan, a prijetnje koje upućuju stranke su obično najgnusnije pa čak i prijetnje smrću”, kazali su Nezavisnim u banjolučkom Centru za socijalni rad kroz koji godišnje prođe više od 21.000 korisnika. Zbog toga su u prostorijama Centra angažirali fizičko osiguranje što je samo donekle urodilo plodom. Ništa bolje nije ni u Mostaru gdje se zaposleni u Centru za socijalni rad svakodnevno u svom radu susreću s psihičkim nasiljem. “Centar nema fizičko osiguranje objekta ni uposlenika Centra, a u slučaju da predviđamo postojanje opasnosti da bi moglo doći do neželjenih situacija tražimo pomoć policije radi pružanja zaštite”, kazali su Nezavisnim iz mostarskog centra. Iz tuzlanskog Centra za socijalni rad koji ima svoje osiguranje kazali su da treba više poraditi na tome da se djelatnici centar s obzirom na to s čim se sve susreću više zaštite. Smatraju da je zaštita u centrima potrebna, ali je potrebno zaštititi i djelatnike koji izlaze na teren.

Napad na ulici

U banjolučkom Centru kazali su kako se najstrašniji napad na jednu od njihovih djelatnica dogodio izvan radnog vremena, kada je šetala s obitelji u samom središtu grada. Zabilježeni su i slučajevi zaključavanja djelatnika u stan korisnika, a neki od njih su praćeni i uhođeni. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?